Familie op bezoek bij Friso - toestand prins onveranderd

Koningin Beatrix en prinses Mabel verlieten aan het einde van de ochtend het Gasthof Post Hotel in Lech. Foto AFP / Pierre Teysott

Koningin Beatrix en prinses Mabel hebben aan het begin van de middag een bezoek gebracht aan prins Friso in het ziekenhuis in Innsbruck. De Rijksvoorlichtingsdienst meldde even voor 15.00 uur dat er geen verandering is in de gezondheidssituatie van Friso.

Het medisch team heeft verzocht de komende tijd het aantal bezoeken aan de prins beperkt te houden, aldus de RVD.

Koningin Beatrix en prinses Mabel vertrokken rond elf uur uit het Gasthof Post Hotel in Lech, waar de Oranjes traditiegetrouw tijdens hun skivakantie verblijven. Ze kwamen rond het middaguur aan in Innsbruck voor een bezoek aan prins Friso.

Update 14.14 uur: NOS-verslaggever Menno Reemeijer meldde vanuit Innsbruck op Twitter:

Twitter avatar mennoreemeijer menno reemeijer Koningin en Mabel hebben ziekenhuis verlaten en gaan terug naar lech

Prins Willem-Alexander en Máxima waren voor zover bekend aan het begin van de middag nog in Lech. Zij arriveerden daar gisteravond laat met hun gezin, net als prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien. De kroonprins en zijn gezin werden vanochtend nog op de ski’s gezien. Willem-Alexander sprak ook kort met de pers en sprak volgens de NOS zijn dank uit voor het medeleven in Nederland en Oostenrijk. Hij zei geen verdere informatie over de toestand van zijn broer te hebben.

Toestand van Friso na vannacht onveranderd

De Rijksvoorlichtingsdienst maakte vanochtend bekend dat de gezondheidstoestand van Friso nog altijd onveranderd is. Hij heeft de nacht “rustig en stabiel doorgebracht”, maar is nog niet buiten levensgevaar. Hij wordt op dit moment op de IC-trauma unit van het ziekenhuis in Innsbrück behandeld door een team specialisten.

NRC Handelsblad schreef vanochtend op gezag van de behandelend arts van Friso, neurochirurg Claudius Thomé, dat Friso geen schedelbasisfractuur heeft en verder geen verwondingen heeft aan zijn lichaam. Volgens Thomé heeft de reanimatie van de prins gisteren “vrij lang” geduurd. De verwachting is dat de artsen pas de komende dagen een prognose kunnen geven over Friso’s overlevingskansen.

    • Pim van den Dool