'Een paspoort wil ik echt niet, ik voel me Nederlands zat'

Nederland, Amsterdam, 24-01-2012 Succesvolle Poolse vrouwen in Amsterdam. Kasia Tyrybon werkt bij Nuffic en is nu met zwangerschaps verlof. foto: Bram Budel Bram Budel

Kasia Tyrybon (33) is communicatiemedewerker en verloofd met een Nederlander: „Toen ik in 1998 in Nederland aankwam, dachten ze dat ik een gelukszoeker was. Een jong meisje uit een Pools bergdorpje; dat kan niet missen. Onzin. Ik wilde na de middelbare school een jaartje naar het buitenland, Engels leren. Ik was er zeker van dat ik terug zou gaan om in Krakau te studeren.

„Na mijn eerste jaar als au pair in het saaie Bussum plakte ik er in Amsterdam nog een paar maanden aan vast. Daar vond ik een nieuw oppasgezin. Ik hechtte me snel aan Amsterdam. Ik voelde me vrij, het is een stad zonder sociale controle zoals in Polen. En de mensen waren vriendelijker dan in Bussum. Met hulp van mijn nieuwe oppasgezin dat voor mij garant stond kreeg ik een werkvergunning voor langere tijd. Ik besloot ook Europese Studies te studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

„Tijdens mijn studie besefte ik dat ik hier wilde blijven. Mijn leven was hier. In Amsterdam kon ik mezelf zijn. Maar bedelen om een verblijfsvergunning wilde ik niet. Daar ben ik te trots voor. Dus nam ik me voor: als ik na mijn studie geen baan vind, ga ik terug naar Polen. Ik had geluk. Ik kon fulltime aan de slag bij Nuffic in Den Haag, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs.

„Mijn vriend is een Nederlander. Hem ontmoette ik vlak nadat ik een baan had, toen ik mijn appartementje kocht in Amsterdam-Oost; hij was de buurman. Inmiddels ben ik zwanger van ons eerste kind. In de zomer trouwen we. Maar een Nederlands paspoort aanvragen wil ik niet. Ik voel me Nederlands zat. Mensen moeten me accepteren zoals ik ben. Dat gebeurt gelukkig, zeker hier in Amsterdam.

„Maar ik vind het erg dat de PVV Polen wegzet als lui en overlastgevend. Ook al voel ik me niet direct aangesproken. Polen werken hier knetterhard. De lauwe reactie van Rutte was het ergst. Ik heb weliswaar niet op hem gestemd, maar hij is ook mijn premier.”