De terugkeer van de rugzak

Tommy Ton, de fotograaf die de bezoekers van de internationale modeweken vereeuwigt voor Style.com en zijn eigen blog Jak&Jil, werd deze week – tijdens de New York Fashion Week – opeens zelf om de haverklap gefotografeerd. In samenwerking met de Amerikaanse modeketen Club Monaco ontwierp hij een grote, donkerblauwe rugzak met leren gespen, die nogal in de smaak viel bij het modepubliek.

De laatste keer dat rugzakken massaal door de modewereld werden omarmd, was toen Miuccia Prada in de jaren negentig nylon rugzakken ontwierp. Deze zomer zijn ze voor het eerst weer bij meerdere ontwerpers te vinden. Zo heeft Alexander Wang stoere, leren rugzakken in bordeauxrood en zwart. Het Franse Carven verkoopt linnen tassen met kleurrijke, etnische prints, en accessoire-ontwerper Pierre Hardy koos voor neopreen. Moderugzakken hebben inmiddels ook de betaalbare modeketens bereikt: Topshop heeft ze in allerlei kleuren en maten.

    • Nathalie Wouters