Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De potentiële revolutie van de cyborginsecten

Een vlinder wordt bestuurbaar gemaakt. Foto Screenshot Youtube / newscientistvideo

Bij een groeiende groep wetenschappers en financiers bestaat grote interesse in de creatie van zeer kleine, op afstand bestuurbare en liefst ook vliegende ‘dingen’. De insect-cyborg is voor hen ideaal.

In een artikel in de wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad legt redacteur Tamar Stelling vandaag uit:

“Een cyborg of cybernetisch organisme is een samensmelting van levende materie en machine. Behang een insect met radio’s, sensoren en camera’s en de insectmachine is in te zetten om eventuele terroristen te lokaliseren, bespioneren en af te luisteren. Om te polsen hoe radioactief een bepaald gebied nog is na een ramp, of om bedolven mensen te vinden onder het puin van een aardbeving. Om maar wat te noemen.”

Vlinders en kevers bestuurbaar gemaakt:

En dus bevonden vijf diep donkerbruine kakkerlakken zich onlangs ondersteboven vastgeketend aan een petrischaaltje. Stelling schrijft:

“Ze waren pioniers. Fysisch chemicus Daniel Scherson van de Case Western Reserve University had zojuist ’s werelds allereerste biobrandstofcellen voor insecten geïmplanteerd in hun magen. Een paar uur lang zetten deze brandstofcellen suikers in de kakkerlakkenmagen om in elektriciteit, met enzymen en twee elektrodes.”

Steeds meer ingenieurs richten zich op de integratie van machine in insect, omdat het maken van robots op insectschaal maar matig lukt. Stelling:

“Het probleem is alleen dat al die elektronica door iets gevoed moeten worden, en een insect maar een beperkt percentage van zijn lichaamsgewicht kan meetorsen. Ook kleine batterijen en accu’s zijn zwaar en gaan slechts uren tot hooguit dagen mee. Dit verklaart de impact van Schersons biobrandstofcel, die de insectvreemde elektronica letterlijk integreert in een insectenlichaam.”

Wie weet dus dat cyborginsecten op termijn dan toch echt het nieuwste wapen zullen zijn in de strijd tegen terrorisme, de ultieme spionnen worden in Iran of de meest ijverige hulpverleners in rampgebieden.

Lees hier het hele artikel van Tamar Stelling, 'De mechanisering van het insect', in de digitale editie van de krant van vandaag.