China steunt voorstellen Arabische Liga over Syrië wel buiten VN om

Twee weken geleden vetode China nog een resolutie in de VN-veiligheidsraad het vredesplan van de Arabische Liga voor Syrië steunde. Maar nu lijkt China buiten de Verenigde Naties om de plannen van die Arabische Liga alsnog te willen steunen.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Zhai Jun ontmoette vandaag de Syrische president Bashar al-Assad. Foto Reuters

Twee weken geleden vetode China nog een resolutie in de VN-veiligheidsraad die het vredesplan van de Arabische Liga voor Syrië steunde. Maar nu lijkt China buiten de Verenigde Naties om alsnog de plannen van die Arabische Liga te willen steunen.

China lijkt met zijn op het oog wat tegenstrijdige steun buiten de VN om en zijn veto binnen de VN-veiligheidsraad vooral te willen laten zien dat het land wel degelijk een oplossing verlangt voor het Syrische probleem, maar er tegelijkertijd voor wil zorgen dat de VN geen rol krijgt binnen dat oplossingsproces.

De Chinezen willen niet dat de VN ingrijpt zoals zij dat een jaar geleden deed in Libië. Daar hielpen lidstaten van de VN de opstandelingen in hun strijd tegen het regime van Moammar Gadaffi met gerichte bombardementen.

Met de steun van China aan de voorstellen van de Arabische Liga lijkt de positie van Rusland meer geïsoleerd te worden. Ook Rusland sprak zijn veto uit over de resolutie in de VN-veiligheidsraad die de Arablische Liga-oproep tot het aftreden van de Syrische president Bashar al-Assad steunde.

‘China steunt alle onderhandelingspogingen van de Arabische Liga’

De verklaring van China, die vandaag op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken werd geplaatst, volgt op een ontmoeting eerder vandaag tussen de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Zhai Jun, en Assad. In de post op de Chinese overheidswebsite zegt Zhai:

“China steunt alle onderhandelingspogingen van de Arabische Liga op zoek naar een politieke oplossing voor de Syrische crisis en roept alle partijen op om hun overleg met elkaar op te voeren om zo tot een vredige en geschikte oplossing te komen binnen het door de Arabische Liga geschapen kader en op basis van de relevantie politieke oplossingsvoorstellen van de Arabische Liga.”

Bij de opstand in Syrië, die ondertussen alweer zijn twaalfde maand is ingegaan, zijn zeker 5.400 doden gevallen. En dat aantal stijgt nog elke dag.

China wel trots op tegenstem in Algemene Vergadering VN

Ondanks de Chinese steun aan de voorstellen van de Arabische Liga staat de regering van het Aziatische land nog altijd pal achter zijn eerdere veto in de VN-veiligheidsraad en zijn tegenstem in de Algemene Vergadering van de VN afgelopen donderdag over een vergelijkbare resolutie.

De krant van de Communistische Partij, Global Times, stelde vandaag in een commentaar dat de tegenstem van donderdag laat zien dat de invloed van China op de wereldpolitiek toeneemt. De krant schrijft:

“Het is fout om altijd maar blind de zijde van het Westen te kiezen bij elke stemming.”

Ondertussen was het in de Syrische hoofdstad Damascus vandaag weer erg onrustig:

    • Niels Posthumus