China steunt plan Assad voor referendum en verkiezingen

De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken Zhai Jun riep de strijdende partijen in Syrië vanochtend op het geweld te beëindigen. Foto AP / Muzaffar Salman

China schaart zich achter het plan van de Syrische president Assad om nog deze maand een referendum uit te schrijven over een nieuwe grondwet. Ook roepen de Chinezen alle partijen in Syrië op een einde te maken aan het geweld in het land.

De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken Zhai Jun was vanochtend in de Syrische hoofdstad Damascus en had daar een ontmoeting met Assad. Hij sprak de hoop uit dat het door de president aangekondigde referendum op 26 februari doorgang vindt en dat na dat referendum ook snel de beloofde parlementsverkiezingen worden georganiseerd. De Chinese diplomaat riep het regime en de oppositie om al het geweld in Syrië te beëindigen. “Het Chinese voorbeeld laat zien dat een land niet zonder stabiliteit kan”, aldus Jun.

China is naast Rusland het belangrijkste land dat tegen buitenlandse bemoeienis met de situatie in Syrië pleit. Beide landen spraken eerder deze maand hun veto uit over een resolutie in de VN-Veiligheidsraad die Assad opriep om af te treden. Het Westen en de Syrische oppositie deden het door Assad aangekondigde referendum deze week af als “lachwekkend” en eisen zijn onmiddellijke vertrek. Assad zelf herhaalde vanochtend zijn al vaak gehoorde bewering dat Syrië slachtoffer is van een complot dat het land wil verdelen.

Tienduizenden demonstranten op de been in Damascus

Terwijl de Chinese onderminister en Assad een ontmoeting hadden, waren elders in Damascus tienduizenden betogers op de been voor de begrafenis van drie jongeren die gisteren bij een demonstratie in de stad zijn doodgeschoten door veiligheidstroepen. De onrust in Syrië lijkt steeds meer door te dringen tot hoofdstad Damascus, het belangrijkste bolwerk van het regime van Assad. Bij de begrafenissen vandaag werden leuzen gehoord als “Wij offeren ons bloed en onze ziel voor de martelaren”.

Activisten hebben de inwoners van Damascus vanochtend op Facebook opgeroepen om morgen massaal de straat op te gaan. “Het bloed van de martelaren roept op tot ongehoorzaamheid”, aldus de activisten.

    • Pim van den Dool