Celstraf cricketer na omkoping

De voormalig profcricketer Mervyn Westfield is gisteren door een rechtbank in Londen veroordeeld tot vier maanden cel wegens omkoping. Westfield, oud-bowler van de county Essex, had bekend dat hij 6.000 Britse ponden (ruim 7.000 euro) had aangenomen om met opzet runs weg te geven.

Het vonnis is een nieuwe tegenslag voor de in opspraak geraakte sport. Westfield is de vierde cricketer in vier maanden tijd die in Engeland wordt veroordeeld wegens wedstrijdmanipulatie.

Westfield bekende tijdens het proces dat hij tijdens een duel in 2009 met opzet ‘no-balls’ bowlde. Hij stapte daarbij met zijn voet een stukje over de lijn, wat de tegenstander een run opleverde. Dat is zelden beslissend, maar bij Aziatische gokkantoren is veel geld te verdienen door het moment te ‘voorspellen’ waarop een no-ball wordt gebowld. „Voor financieel gewin heeft u het vertrouwen verraden dat mensen in u hadden om eerlijk en zo goed mogelijk te spelen”, zei de rechter gisteren.

In november vorig jaar kregen de Pakistaanse cricketers Salman Butt, Mohammad Asif en Mohammad Amir een celstraf opgelegd. (AP)