Britten waarschuwen voor wapenwedloop in Midden-Oosten

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague vreest voor een wapenwedloop in het Midden-Oosten. Foto Reuters / Mike Hutchings

Als Iran een kernmacht wordt, kan er in het Midden-Oosten een wapenwedloop op gang komen die een situatie kan creëren die gevaarlijker is dan die tijdens de Koude Oorlog. Dat zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague in een interview met The Daily Telegraph.

Hague stelt dat de situatie rond het Iraanse nucleaire programma uit de hand dreigt te lopen omdat de Iraniërs “overduidelijk doorgaan met hun kernwapenprogramma”. De Britse mnister vreest dat andere landen in het Midden-Oosten ook een kernmacht willen worden als Iran een nucleaire macht wordt. Zo’n situatie zou volgens Hague “een internationale ramp” zijn omdat er volgens hem in het Midden-Oosten niet voldoende veiligheidsmechanismen aan het werk zijn escalatie van conflicten te voorkomen.

In het interview herhaalt Hague het bekende Britse en westerse standpunt dat “alle opties op tafel moeten blijven” om de dreiging van een nucleair Iran te stoppen. Militair ingrijpen is daarbij ook een optie, hoewel Hague stelt dat Groot-Brittannië op dit moment geen voorstander is van een aanval op Iran. Hague zegt dat de Britten er ook bij Israël op hebben aangedrongen Iran niet aan te vallen. Hij denkt dat een combinatie van diplomatieke druk en sancties Iran van het ontwikkelen van kernwapens kan weerhouden.

De Verenigde Staten en Europese landen probeerden Iran de afgelopen maanden verder onder druk te zetten, bijvoorbeeld met sancties tegen de Iraanse centrale bank en het dreigen met een olieboycot. Deze week stuurde Iran de westerse landen een brief waarin staat dat het land weer over zijn nucleaire programma wil praten. De Amerikaanse minister Hillary Clinton noemde de brief gisteren “langverwacht”, hoewel het nog onduidelijk is of de vorig jaar opgeschorte gesprekken met Iran daadwerkelijk zullen worden hervat.

    • Pim van den Dool