achter het stuur

Is er ooit een vrouw Formule 1-kampioen geworden?

Jeroen Mustert (1965), manager bij schoonmaakartikelenfirma Reckitt Benckiser Nederland.

Wat was uw eerste auto?

„Een felrode Peugeot 205. Ik kreeg ’m als cadeau van mijn ouders toen ik afstudeerde én omdat ik tot mijn 18de niet had gerookt.”

Wat rijdt u nu?

„Audi A5 Sportback, tikkeltje gepimpt. Sportief en stylish. ‘De auto maakt de man’ vind ik een mooi Nederlands gezegde. Daarnaast rijd ik graag met mijn zoons op de scooter. Toen ik nog in Azië woonde en werkte, was een scooter het ideale vervoermiddel in de stad.”

In hoeveel keer afrijden heeft u uw rijbewijs gehaald?

„In één keer. Drie praktijklessen en goed het theorieboek lezen was voldoende. Ik zeg er wel bij dat ik op Curaçao ben afgereden: Willemstad is geen Amsterdam.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Ik vind het belangrijk dat een bestuurder technisch goed rijdt en goed overzicht houdt. Over het algemeen zijn mannen daarin beter dan vrouwen. Is er ooit een vrouw Formule 1- of Nascar-kampioen geworden?”

Wat is het stomste wat u ooit met een auto hebt gedaan?

„Op mijn 16de – uiteraard zonder rijbewijs – mijn vaders nieuwe auto total loss gereden tegen een lantaarnpaal. Ik zal de uitbrander van hem ook nooit meer vergeten.”

Te hard rijden of toch maar te laat komen?

„Hard rijden. Ik kan er niet zoveel aan doen: I have a need for speed. Van al mijn snelheidsboetes had ik een leuke skivakantie kunnen betalen.”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„...intensief gaan samenwerken met andere ministeries en mij sterk maken voor flexibele werktijden en beter openbaar vervoer. Er is nog heel veel winst te behalen als grote bedrijven en overheden slimmer zouden samenwerken. En anders rest nog altijd de mogelijkheid rekeningrijden in te voeren. Maar ik hoop dat dat niet nodig is.”

    • Guus Peters