Wulff treedt af, tegenslag voor Merkel

De Duitse president Christian Wulff heeft vanmorgen zijn aftreden bekendgemaakt.

Zijn positie werd onhoudbaar toen het Openbaar Ministerie in Hannover gisteravond om opheffing van zijn immuniteit vroeg, opdat een gerechtelijk onderzoek naar het staatshoofd mogelijk werd. Het OM wil onderzoeken of hij zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten door gunsten van ondernemers aan te nemen.

„De ontwikkelingen van de afgelopen dagen en weken hebben laten zien dat het vertrouwen en daarmee mijn effectiviteit serieus zijn beschadigd”, zei Wulff, lid van de christen-democratische CDU van bondskanselier Merkel, vanmorgen in een korte verklaring.

Zijn aftreden is een belangrijke politieke tegenslag voor Merkel. Wulff was haar keuze als president en zij bleef hem de laatste maanden steeds steunen, hoezeer Wulff ook in opspraak kwam door zijn nauwe contacten met ondernemers in de tijd dat hij nog premier was van de deelstaat Nedersaksen (2003-2010).

Merkel zei vanmorgen dat ze nu samen met de oppositie op zoek gaat naar „een consensuskandidaat”.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Bondsrepubliek dat een president onder dreiging van opheffing van zijn immuniteit en van een gerechtelijk onderzoek is afgetreden. De afgelopen weken is de steun onder de Duitse bevolking voor het staatshoofd zienderogen geslonken. Steeds meer details werden door de Duitse pers naar boven gehaald over kleinere en grotere vermeende vergrijpen. Daardoor zijn niet alleen Wulff en Merkel beschadigd geraakt, maar ook het presidentsambt.

Wulff werd achtervolgd door een stroom van feiten en geruchten over vriendendiensten en het aannemen van gratis reizen, vakanties en geschenken.

Eind vorig jaar werd bekend dat hij zijn koopwoning had gefinancierd met een lening van een bevriend ondernemersechtpaar. Toen de boulevardkrant Bild dit wilde publiceren, kreeg de hoofdredacteur een telefoontje van Wulff die de publicatie wilde tegenhouden. Vervolgens kreeg de president het verwijt dat hij het met de persvrijheid niet zo nauw nam. Later kwamen nog meer vriendendiensten naar boven. Wulff trad tot twee keer toe op televisie op om dit te ontkennen dan wel nader toe te lichten.

Christian Wulff (52) werd op 30 juni 2010 door de Bondsdag en de Bondsraad, de Duitse senaat, tot president van Duitsland gekozen, een goeddeels ceremoniële functie. Hij was de opvolger van Horst Köhler, die zijn ambt als staatshoofd in 2010 onverwachts opgaf na omstreden uitlatingen over de oorlog in Afghanistan.

Commentaar: pagina 2

Duitse principes: pagina 11

    • Joost van der Vaart