Wulff treedt af - ‘einde aan langgerekt lijden in Duitsland’

FILE - In this Jan. 6, 2012 file photo German president Christian Wulff attends the reception in his residence Bellevue Palace in Berlin. President Wulff announces his resignation, Friday, Feb, 17, 2012. (AP Photo/dapd, Michael Gottschalk, file) Christian Wulff tijdens de persconferentie waarin hij zijn vertrek als president aankondigde. Foto AP / Michael Gottschalk

De Duitse president Christian Wulff heeft zijn vertrek vanochtend in een persconferentie in zijn ambtswoning in Berlijn officieel bekendgemaakt. Als verklaring gaf hij dat het vertrouwen in zijn presidentschap recent sterk is aangetast. “Op deze grond is het niet meer mogelijk om mijn ambt uit te voeren”, verklaarde Wulff.

De president erkende in zijn korte verklaring dat hij herhaaldelijk de fout in is gegaan:

“Ik heb fouten gemaakt, maar ben altijd oprecht geweest. De ontwikkelingen van de afgelopen dagen en weken hebben aangetoond dat het vertrouwen van het Duitse volk ernstig is aangetast. Daarmee is ook mijn effectiviteit beschadigd. Om deze reden is het niet langer mogelijk voor mij om het ambt van president in mijn eigen land, en daarbuiten naar behoren uit te voeren.”

Volgens Joost van der Vaart, correspondent voor NRC Handelsblad is met het aftreden van Wullf “een einde gekomen aan een langgerekt lijden in Duitsland”:

“Het aftreden betekent een zucht van verlichting voor Duitsland. Sinds december wordt zijn positie bediscussieerd in het land, en wordt Wulff geassocieerd met vriendjespolitiek en corruptie. Tot vandaag leek hij niet in te zien dat zijn ambt besmet raakte. Het Duitse presidentschap is hoge functie, maar vooral een formele functie. De bekleder dient betrouwbaarheid en geloofwaardigheid uit te dragen. Wanneer het tegenovergestelde gebeurt raakt niet alleen de persoon, maar ook het ambt beschadigd.”

Ophef ontstaan na omstreden lening

Wulff veroorzaakte eind vorig jaar ophef om een lening die hij heeft aangenomen van 500.000 euro. Hij zou hierover het parlement van de deelstaat Nedersaksen hebben misleid toen hij daar nog minister-president was. Het OM in de deelstaat Nedersaksen liet gisteravond weten nieuwe aanwijzingen te hebben dat Wulff in het verleden gunsten van bevriende ondernemers heeft aangenomen.

Vervolgens zou hij hebben geprobeerd de berichtgeving hierover in boulevardblad Bild te verhinderen. Ook zou Wulff zondagskrant Welt am Sonntag in dezelfde periode boos hebben opgebeld in een poging de publicatie van een artikel dat hem niet beviel te blokkeren. Beide bladen plaatsten de betreffende artikelen evengoed.

Het Openbaar Ministerie in de Duitse stad Hannover liet gisteravond weten dat het de bondspresident om deze redenen wil vervolgen. Het OM heeft een verzoek ingediend bij het Duitse parlement om de immuniteit van Wulff op te heffen.

Oppositie: Wulff heeft grenzen overschreden

De oppositie liet gisteravond al weten dat de positie van Wulff onhoudbaar is geworden. SPD-fractieleider Thomas Oppermann zei dat Wulff grenzen heeft overschreden die van iedere ambtsdrager worden verlangd. “Wij hebben in Slot Bellevue geen heilige nodig, maar wel iemand die zich aan het recht en de wet houdt.”

Update 11.35: Bondskanselier Merkel heeft in een persverklaring volgend op het aftreden van Wulff gemeld dat ze met haar partij en de oppositie in beraad zal gaan over de opvolging van de president. Daarbij bedankte ze Wulff voor zijn “waardige leiding” in binnen -en buitenland tijdens zijn presidentschap. Mogelijke kandidaten zijn nog niet genoemd.

Het zal waarschijnlijk zes tot acht weken duren voordat de zoektocht naar een opvolging op gang komt. Volgens Van der Vaart komt dat de oppositie niet slecht uit:

“Deze partijen zullen deze periode proberen te benutten om Merkel onderuit te halen. Merkel was degene die Wulff heeft voorgedragen als presidentskandidaat. Het schandaal rond zijn persoon straalt ook negatief op haar af. Dat zal de oppositie zoveel mogelijk willen onderstrepen.”

http://www.youtube.com/watch?v=nhllGWfnnJk

Uitnodiging voor 5-mei lezing

Vorig jaar maakte het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekend dat de Duitse president dit jaar op Bevrijdingsdag de 5-mei lezing zou verzorgen. Aangezien Wulff deze uitnodiging ontving naar aanleiding van zijn functie, is het waarschijnlijk dat zijn opvolger deze op zich neemt.

    • Annemarie Coevert