Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Wolfsen ontsnapt weer bij Nicolich-debat

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft vannacht wederom een motie van wantrouwen overleefd. In een spoeddebat erkende het college dat het tekort is geschoten in de huisvestingskwestie rondom het Romagezin Nicolich.

Een door de VVD in gediende motie van wantrouwen werd alleen gesteund door de SP en Leefbaar Utrecht, meldt persbureau Novum. De coalitie bestaande uit D66, PvdA en GroenLinks, hield de rijen gesloten, waardoor de motie het niet haalde.

GroenLinks diende namens PvdA, D66 en het CDA een motie van ongenoegen in. De overige partijen, met uitzondering van de Groep Kuiper, steunden die motie wel. Daarbij vroeg de partij ook aandacht voor het humanitaire aspect in de kwestie Nicolich. Met name VVD en SP waren niet snel tevreden over de antwoorden van wethouder Gilbert Isabella en over het optreden van burgemeester Wolfsen waren zij al helemaal niet te spreken.

Wethouder Isabella antwoordde op een lange reeks kritische vragen van de raad dat dit ‘niet zo had gemoeten’ en dat er ‘te weinig bestuurlijke regie’ was. Achteraf bezien is de raad ‘onbedoeld onvolledig geïnformeerd’ over wat er speelde rond het gezin dat onderdak kreeg van de gemeente in De Meern. De wethouder zei dat het college lessen kan trekken uit de kwestie voor de toekomst.

Ook burgemeester Aleid Wolfsen werd het vuur aan de schenen gelegd. Hij zei daarover dat er in de huisvestingskwestie van de familie Nicolich ‘geen goede start is gemaakt’ omdat er ‘geen goede afspraken waren gemaakt’ waardoor de informatie niet naar de raad is gekomen.

De wethouder zegde toe dat hij een uiterste inspanning gaat leveren, samen met andere hulpverlenende instanties als het Leger des Heils, om een oplossing te vinden voor de familie zonder dat hij daarvoor valse hoop wil geven aan de familie Nicolich.

Het spoeddebat werd gisteravond gevoerd nadat het twee weken geleden was afgeblazen na een hoop gesteggel over welke informatie wel en niet besproken zou kunnen worden. De rechter bepaalde dat de Romafamilie het pand in De Meern moet verlaten. Het is niet bekend waar de familie heen gaat.

In 2009 overleefde burgemeester Wolfsen al een motie van wantrouwen en ook vorig jaar haalde een motie van wantrouwen naar aanleiding van een weggepest homostel in de wijk Leidsche Rijn het niet.