Wat pleit voor BeNeLiga? Spel van Anderlecht zeker niet

In de Europa League won AZ gisteravond thuis met 1-0 van Anderlecht. Met die magere overwinning deed de club uit Alkmaar zichzelf ernstig tekort tegen de Belgische grootmacht.

ALKMAAR - AZ - Anderlecht, voetbal, seizoen 2011-2012, 16-02-2012, Europa League, AFAS Stadion, 1-0, AZ speler Adam Maher (l) scoort hier de 1-0 en laat Anderlecht keeper Silvio Proto (m) kansloos. Ed van de Pol

Historisch gezien is AZ maar een kleintje. De Belgische grootmacht Anderlecht veroverde in zijn roemruchte geschiedenis niet minder dan vijf Europese bekers, dertig landstitels en negen bekers van België. Hoe mooi de landskampioenschappen van 1981 en 2009 ook waren voor de wijde omgeving van Alkmaar, de erelijst van AZ steekt er miezerig bij af. „Als je naar de historie kijkt, is Anderlecht dé favoriet”, had AZ-trainer Gertjan Verbeek vooraf met veel respect gezegd.

Nee, AZ kent geen verleden met sterren als Paul van Himst, Franky Vercauteren, Ludo Coeck, Luc Nilis of Enzo Scifo. Geen Jan Mulder of Robbie Rensenbrink. Maar een indrukwekkend verleden biedt geen garantie op succes, zo werd gisteravond duidelijk in Alkmaar, waar de koplopers van Nederland en België elkaar troffen in de knock-outfase van de Europa League. Het krachtsverschil was zo groot in Nederlands voordeel dat de voorstanders van de BeNeLiga, een gezamenlijke competitie tussen de beste Nederlandse en Belgische clubs, in de Noord-Hollandse cafés voorlopig weinig gehoor zullen vinden voor hun pleidooi.

In de aanloop naar het duel had met name de leiding van Anderlecht, bij monde van manager Herman Van Holsbeeck, de discussie nog maar eens gevoed. Hij liet in het Algemeen Dagblad optekenen dat de BeNeLiga er wat hem betreft „zo snel mogelijk moet komen”. Vanuit de boezem van Standard Luik komen dezelfde geluiden. Twee kleine landen, zo luidt de redenering, kunnen zich samen beter wapenen tegen de financiële slagkracht van de grote voetbalnaties.

In Nederland waren de reacties nooit uitbundig. Anderlecht of Club Brugge leveren een mooi affiche op, KV Kortrijk of AA Gent klinken in Alkmaar of Heerenveen al een stuk minder. Andersom zullen AZ of FC Groningen geen run op de kaartjes veroorzaken in Genk of Luik.

Wie AZ gisteren bij vlagen zag spelen met de lijstaanvoerder van de Belgische competitie, vond ook sportief weinig argumenten voor nauwere banden. AZ had het aan zichzelf te wijten dat Anderlecht nog in de race is voor de achtste finales. Ondanks de soms Alkmaarse wervelende show stapten de Belgen nog het meest tevreden het veld af.

In de lange historie – bijna driehonderd duels in drie verschillende Europees bekertoernooien – repareerde de club in het Constant Vanden Stockstadion wel vaker een achterstand. En AZ presteert minder goed in Europese uitwedstrijden. „Het enige positieve is dat het maar 1-0 was en alles nog mogelijk is voor de return”, wist trainer Ariël Jacobs.

Verbeek verwacht volgende week dan ook „een heet avondje” in Brussel. Want zelfs na het Alkmaarse machtsvertoon wenste hij Anderlecht op zijn voetstuk te houden. „Ik vind nog steeds dat Anderlecht favoriet is.” Nee, hij speelt geen spelletjes, zei Verbeek. Wel gaf hij toe dat zijn ploeg te weinig had gescoord met die ene treffer, na ruim een half uur spelen, van Adam Maher.

Dat was al een prestatie op zich, gelet op de Europese campagne van Anderlecht in de voorbije maanden. De ploeg van Jacobs, ook in eigen land ruim bovenaan, was fluitend door de groepsfase heen gewandeld – en met een prachtig eindrapport. Anderlecht won alle zes zijn groepsduels tegen Lokomotiv Moskou, Sturm Graz en AEK Athene, en was ook nog de meest productieve club. Bovendien hadden de Belgen in elk uitduel minimaal twee keer weten te scoren.

AZ kende een veel mindere Europese aanloop, met één zege (Malmö FF), gevolgd door vijf remises op rij. In de competitie verspeelde de ploeg bovendien, in het zicht van de winter, een enorme voorsprong op de binnenlandse concurrentie.

Maar van die mindere fase lijkt AZ hersteld, mede door de terugkeer van een Belg die twaalf jaar lang werd opgeleid bij Anderlecht. Maarten Martens nam de regie over van de verkochte Zweed Pontus Wernbloom.

Maar net als Maher, Brett Holman en Charlison Benschop verzuimde hij gisteren al het vonnis over zijn oude club te voltrekken. „De score had hoger kunnen zijn. Ik verwacht toch een ander Anderlecht in een thuiswedstrijd, met meer passie. Ik vond ze een beetje passief.”

Ze waren onder de indruk van de kracht van AZ, erkende Jacobs. De Anderlecht-trainer had zich al zorgen gemaakt over de overmoed in de Belgische media, nadat AZ als tegenstander uit de koker was gekomen.

„Bij de loting lachen we een tegenstander altijd weg, maar de elementen die ik heb voorspeld zijn uitgekomen. Ik heb onlangs gezien hoe AZ Ajax hier dik een half uur van het kastje naar de muur speelde.”

Anderlecht koestert nog steeds hoop op een goede afloop en dat lag vooral aan AZ. Net als in de wedstrijd tegen Ajax (1-1) was het rendement te laag. Dat Anderlecht tevreden huiswaarts keerde bewees dat men in Brussel beter op de hoogte is van de Europese wetten dan in Alkmaar.

    • Rob Schoof