Wanhoop en tijdverdrijf

Ieder zijn eigen prioriteiten. Een Syrische schrijver slaakt een wanhoopskreet, elders heeft men het druk met het elkaar afvangen van literaire vliegen.

FILE - In this Tuesday Sept. 16, 2008 file photo, American murder suspect Amanda Knox is escorted by Italian penitentiary police officers from Perugia's court after a hearing, central Italy. Italian prosecutors have appealed to Italy's highest criminal court a decision throwing out the murder conviction against Amanda Knox and her former Italian boyfriend in the brutal slaying of a British student. Perugia prosecutors filed the 111-page appeal on Tuesday, Feb. 14, 2012, more than four months after an appeals court in Perugia threw out murder convictions against Knox and Raffaele Sollecito. Knox and Sollecito were convicted in a lower court of murdering Knox's British roommate in what prosecutors described as a sex-fueled attack. An appeals court said the evidence did not hold up. (AP Photo/Antonio Calanni, File) AP

De Syrische schrijver Khaled Khalifa (1964), wiens werk in Nederland wordt uitgegeven door De Geus, heeft maandag een noodkreet gepubliceerd. Hij schrijft onder meer: ‘Mijn volk is onderworpen aan een genocide en de blindheid van de hele wereld heeft het regime gestimuleerd om de vreedzame revolutie te elimineren.’ De steun van China, Rusland, Iran aan het VN-veto en en de stilte vanuit de rest van de wereld hebben Assad een vrijbrief gegeven om de Syriërs ‘al elf maanden lang te vermoorden’.

Zwijgen maakt medeverantwoordelijk, stelt Kahlifa. Zijn oproep is opmerkelijk: afgelopen lente bij verschijning van de vertaling van zijn roman De poorten van het paradijs, liet hij zich nog optimistisch uit. In een interview met deze krant zei hij: „Ik denk niet dat het regime het zal volhouden. Geen enkel regime kan het volhouden tegen de demonstranten.” De poorten van het paradijs stond op de shortlist van de Internationale Prijs voor Arabische Fictie. In Syrië is de roman verboden.

In de VS gaat het ondertussen om heel andere dingen. Hier vechten uitgevers om het boek van Amanda Knox te mogen publiceren. Knox werd in Italië in 2009 veroordeeld tot 26 jaar cel wegens het ombrengen van haar huisgenote tijdens een uit de hand gelopen seksspel, maar werd in hoger beroep vrijgesproken. Na vier jaar gevangenschap kwam ze in oktober vrij. Volgens The Telegraph kwam Knox ‘intelligent en zelfverzekerd’ over tijdens een ontmoeting met potentiële uitgevers. Die konden natuurlijk moeilijk anders zeggen, ze zouden haar miljoenen hebben geboden.

De Nigeriaanse dichter en schrijver Ben Okri, in 1991 winnaar van de Booker Prize voor zijn boek The Famished Road, heeft ruzie met zijn voormalige redacteur, meldt The Guardian. Robin Robertson, de redacteur in kwestie, lijdt volgens Okri aan zelfoverschatting. In een interview in The Telegraph had Robertson, die ook dichter is, uit de doeken gedaan wat hij allemaal veranderde aan een in 1988 gepubliceerd boek van Okri, getiteld Stars of the New Curfew. Hij zou dialogen in het boek hebben herschreven. Ook zou hij het nodige hebben bijgedragen aan de verzen van collega-dichters. In een brief aan The Telegraph ontkende Okri dat delen uit zijn boek herschreven zijn.

In Nederland maakte Ilja Leonard Pfeijffer zich boos omdat schrijver en recensent Arie Storm zijn bezoek aan het radioprogramma de Tros Nieuwsshow verhinderd zou hebben; in Pfeijffers nieuwe boek, Hoe word ik een beroemd schrijver, staan namelijk enige passages die voor Storm, die in de Nieuwsshow een boekenrubriek doet, niet vleiend zijn. Storm én de redactie van het radio-programma ontkenden. De redactie had gewoon de voorkeur gegeven aan een andere gast.

Nog meer onschuldig tijdverdrijf: ons blog nrc.nl/boeken is deze week begonnen met het zogeheten flapraden. U ziet zes boekomslagen zonder tekst. Om welke titels gaat het? Heel wat lezers braken zich al het hoofd.

    • Maartje Somers