VS en EU accepteren elkaars certificeringen

Rotterdam. Producten die in de Verenigde Staten als biologisch gecertificeerd zijn mogen vanaf 1 juni ook in de Europese Unie als biologisch verkocht worden en andersom. Dat zijn eurocommissaris Ciolos van Landbouw en de Amerikaanse onderminister Merrigan van Landbouw woensdag overeengekomen. Nu moeten handelaren voor beide regio’s aparte certificeringen aanvragen, en dus twee keer door de molen van inspecties en papierwerk. Er bestaan verschillen in de eisen die de VS en de EU aan biologische producten stellen, bijvoorbeeld op het gebied van antibioticagebruik. In Amerika mag dat voor de bestrijding van bacteriële infecties bij appels en peren, in Europa bij dieren met infecties. Onder de nieuwe overeenkomst mogen antibiotica helemaal niet meer gebruikt worden. (NRC)