Uitgelicht

Films

Gladiator (Ridley Scott, 2000, VS). Spektakelfilm, losjes gebaseerd op The Fall of The Roman Empire uit 1964. De onkreukbare Romeinse generaal Maximus neemt het op tegen de corrupte keizer Commodus, met als strijdtoneel het Colosseum. Met passend respect voor het genre worden er bloed, ledematen en grommende tijgers getoond. Scott beschikte niet alleen over 2.000 figuranten in het Colosseum, hij kreeg er met de computer nog eens 33.000 bij. Ook acteur Oliver Reed, die op de set aan een hartaanval overleed, kon zo digitaal gereanimeerd worden. Met verder Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen.RTL5, 20.30-23.35u.

The English Patient. (Anthony Minghella, 1996, VS/GB). Liefdesdrama dat een verpletterend aantal Oscars (9) in ontvangst mocht nemen. Een aan het eind van de Tweede Wereldoorlog achtergebleven Canadese verpleegster (Juliette Binoche) verpleegt in een villa in het net bevrijde Toscane een anonieme piloot, die na een ongeluk met zijn vliegtuig in de Sahara zwaar is verbrand. In flashbacks ontplooit zich een fatale liefdesrelatie tussen Ralph Fiennes en Kristin Scott Thomas. RTL8, 20.30-23.45u.

Kicks (Albert ter Heerdt, 2007, Nederland). Multicultureel mozaïek van de maker van het succesvolle Shouf Shouf Habibi, laat vooral veel karakters zien die weinig tijd krijgen om te beklijven. De film volgt diverse personages van Marokkaanse komaf en een aantal Nederlanders, door een sterfgeval allen min of meer met elkaar verbonden. Met o.a. Maryam Hassouni, Mimoun Oaïssa, Marcel Musters, Roeland Fernhout en Eva Duijvestein. Eén, 23.30-01.15u.

Hallam Foe (David Mackenzie, 2007, GB).Hallam Foe (Jamie Bell) is geobsedeerd door de mysterieuze dood van zijn moeder. Pleegde ze zelfmoord of heeft iemand haar verdronken? Hij verdenkt zijn verleidelijke stiefmoeder Verity (Claire Forlani) en begint haar te bespioneren, maar wanneer hij wordt betrapt, ontvlucht hij het ouderlijk huis in de Schotse hooglanden. Ned.2, 23.10-00.40u.

Informatief

Ramsès II, le grand voyage. Documentaire over de postmortale beproevingen van een koning. Ruim drieduizend jaar geleden overleed Ramses II, derde farao uit de negentiende dynastie van het Nieuwe Rijk, op de gezegende leeftijd van 92 jaar. In 1851 wordt zijn mummie gevonden, in windsels van twee dynastieën later en liggend in de cederhouten kist van zijn grootvader. Als de pasja van Egypte opdracht geeft de mummie te onderzoeken, maakt Ramses’ arm bij het losmaken van de windsels een beweging, waarop de toekijkers in paniek op de vlucht slaan. Het is aanleiding voor het ontstaan van de mythe van ‘de vloek van de mummie’. Nederlands ondertiteld.TV5, 18.35-20.05u.

Baka: a cry from the rainforest. Phil Agland gaat terug naar de familie van Baka-pygmeeën die hij vijfentwintig jaar geleden filmde in het regenwoud van Kameroen en hij laat hun de destijds gemaakte film zien. De kinderen van toen zien hoe hun ouders in die tijd leefden en zijn beurtelings verbaasd en hoogst geamuseerd, maar ook diep verdrietig over het verlies aan waarden dat ze voelen. Ook deze groep mensen zit klem tussen de wereld van het regenwoud en een moderne maatschappij die hen veracht. Uiteindelijk leidt het vertonen van de film tot een tocht diep door het regenwoud, waar ze op zoek gaan naar de magische Olifantenspiegel, een bijna mythische plek waar – volgens hun voorvaders – olifanten naar toe gaan om hun slagtanden te bewonderen. (Om 01.05u de documentaire uit 1987 op deze zelfde zender.)BBC 2, 22.00-23.30u.

Drama

Speer und Er. Eerste deel van miniserie uit 2005 over de relatie tussen architect, minister van Bewapening, oorlogsmisdadiger, Spandau-gevangene en bestsellerauteur Albert Speer (1905-1981) en Hitler. Sebastian Haffner schreef in 1944 over hem: „Speer is niet een van die extravagante, pittoreske nazi’s. Of hij ooit andere dan traditionele politieke opvattingen heeft gehad, is onbekend. Hij had tot elke partij kunnen toetreden die hem een baan en een carrière had gegeven. Van de Hitlers en Himmlers kunnen we ons ontdoen, maar de Speers, wat er ook met dit exemplaar gebeurt, zullen nog lange tijd onder ons zijn.” Met Sebastian Koch als Albert Speer, Tobias Moretti als Adolf Hitler en Dagmar Manzel als Margarete Speer.ARD, 23.30-01.00u.

Amusement

Don Pasquale. Opera buffo in drie actes van Gaetano Domenico Maria Donizetti uit 1843. Opname van eerder vanavond in het Théâtre des Champs-Elysées. Met l’Orchestre national de France onder leiding van Enrique Mazzola. Regie en mise-en-scène: Denis Podalydès. Kostuums: Christian Lacroix. Met Alessandro Corbelli als Don Pasquale, Désirée Rancatore als Norina, Gabriele Viviani als Dr. Malatesta, Francesco Demuro als Ernesto en Richard Tronc als de notaris.Arte, 22.10-00.25u.