Tibetaans protest

Indian policemen detain Tibetan exiles as they protest outside the Chinese Embassy in New Delhi, India, Thursday, Feb. 16, 2012. Upcoming Tibetan New Year's celebrations appear poised to bring more bloodshed to the troubled Himalayan region, the head of Tibet's exile government Lobsang Sangay said Tuesday, warning that China has sealed off the regions ahead of a crackdown. He said festivals around the Feb. 22 Tibetan New Year, as well as the March 10 anniversary of the failed 1959 uprising, are very likely to bring Tibetans into the streets. (AP Photo/Saurabh Das) AP

Tibetaanse ballingen hielden gisteren in de Indiase hoofdstad New Delhi een betoging voor de Chinese ambassade. In het door China bezette Tibet is het al maanden onrustig. De Tibetaanse regering in ballingschap, die zetelt in India, waarschuwde eerder deze week voor verdere escalatie. De komst van het Tibetaanse nieuwjaar (op 22 februari) zal naar verwachting gepaard gaan met nieuwe betogingen en acties, in en buiten Tibet. En op 10 maart vieren de Tibetanen de mislukte opstand tegen de Chinese bezetter, in 1959.

Sinds maart vorig jaar hebben tientallen monniken en nonnen in Tibet, dat hermetisch van de buitenwereld is afgesloten door Chinese militairen, zichzelf in brand gestoken uit protest tegen de bezetting. Een opmerkelijke ontwikkeling, omdat Tibetaanse monniken voorheen niet aan zelfverbrandingen deden en het ook in strijd is met hun geloof. Waarnemers zien in de zelfverbrandingen een teken dat de onderdrukking in Tibet ondraaglijk is geworden. Sinds 2008, toen in de aanloop naar de Olympische Spelen in Peking rellen in Tibet uitbraken, heeft China zijn greep op het gebied sterk verstevigd.

De demonstratie gisteren in New Delhi was snel voorbij. Het handjevol Tibetaanse studenten dat protesteerde, werd vrijwel meteen door de Indiase politie afgevoerd in busjes.