Te lief voor de Belgen

AZ liet Anderlecht gisteravond alle hoeken van het veld zien, toch bleef het bij een minimale overwinning.

Sportredacteur

Alkmaar. De spelers van AZ zullen er nog weleens aan terugdenken, aan de serie kansen zij gisteravond misten in de heenwedstrijd in de tweede ronde van de Europa League tegen Anderlecht.

De medekoploper in de eredivisie was gisteravond in Alkmaar veel sterker dan de koploper van België, maar het nettoresultaat (1-0), was veel te weinig gezien de krachtsverhoudingen op het veld. Met iets meer scherpte had de ploeg van trainer Gertjan Verbeek de Nederlands-Belgische confrontatie al op één avond kunnen beslissen. Maar door de magere uitslag stapte de onzekere ploeg uit Brussel uiteindelijk nog tevreden van het veld. Zij hebben volgende week immers alle kans de zaken in het Constant Vanden Stockstadion alsnog recht te zetten. Daar hebben de Belgen de afgelopen decennia wel grotere nederlagen goedgemaakt. Verbeek verwacht „een heet avondje”.

AZ deed zichzelf daarmee ernstig tekort. Want de Alkmaarse ploeg deed, na een wat aarzelend begin, vrijwel alles goed. Anderlecht wankelde opzichtig in Alkmaar.

De Belgische recordkampioen, met dertig landstitels, had een reputatie te verdedigen. Voor de winterstop wandelde Anderlecht nog fluitend door de groepsfase van de Europa League, en deed dat met indrukwekkende cijfers. De ploeg van trainer Ariël Jacobs won niet alleen alle zes zijn wedstrijden in een groep met Lokomotiv Moskou, Sturm Graz en AEK Athene, het was met de doelcijfers 18-5 ook de meest productieve van alle Europese clubs. Bovendien wisten de Belgen in elke uitwedstrijd minimaal twee keer te scoren.

AZ kende een mindere aanloop naar de Europese knock-outfase, met één overwinning (Malmö FF) en vervolgens vijf remises op rij. In de eredivisie verspeelde de ploeg bovendien een enorme voorsprong op de concurrentie.

Van al die statistieken was gisteravond niets terug te zien. De Anderlecht-verdediging kraakte voortdurend onder de Nederlandse aanvalsgolven. Toen de rijzende ster in Alkmaar, de jonge Adam Maher, na ruim een half uur de score eindelijk opende met een prachtige volley, leek Anderlecht rijp voor de slacht. Maar hoe mooi de kansen van AZ ook waren, scoren deed de ploeg niet meer.

    • Rob Schoof