SBS'er regelt overname zender AT5

Nu de bestuurlijke hindernissen zijn genomen, gaat oud-SBS-topman Eric van Stade een businessplan maken voor de overname van Amsterdamse lokale zender AT5 op 1 juli. Ook bereidt hij de verhuizing voor en zoekt hij naar een nieuwe hoofdredacteur. Hij doet dit namens de nieuwe eigenaren: omroep de AVRO, Amsterdamse krant Het Parool en regionale omroep RTV-Noord Holland.

Deze week ging de Amsterdamse gemeenteraad akkoord met twee eisen van de partijen: een tien jaar gegarandeerde jaarsubsidie van 2,8 miljoen euro en een sociaal plan voor de mensen die worden ontslagen. Volgens directeur Ton F. Van Dijk, tot 1 juli in dienst, gaan bij de overname 20 van de 50 arbeidsplaatsen verloren: „De losse krachten meegeteld, gaat het om 60, 70 man.”

Volgens de nieuwe eigenaren besparen zij geld door eigen ruimte en en personeel te gebruiken voor de AT5-uitzendingen. In 2013 trekt AT5 in bij de AVRO in het Filmmuseum. Tot die tijd zal waarschijnlijk RTV N-H de zender onderdak bieden.

Van Dijk zegt dat het goed gaat met AT5. De kijkcijfers stijgen nu de verslaggevers de hele dag live vanuit de stad uitzenden: „Dat kan door een nieuwe, goedkope techniek. Ze zenden uit vanuit een rugzakje met een computer. Met een gestapelde GSM-verbinding stralen ze de beelden rechtstreeks door.” (NRC)