Reisopera heeft goede hoop op 3,5 miljoen

De Nationale Reisopera denkt kans te maken op de 3,5 miljoen waar ook Opera Aurora op aast

Guus Mostart, de intendant van de Nationale Reisopera, heeft goede hoop dat de subsidieaanvraag van zijn instelling, die deze week door staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) is doorgestuurd naar de Raad voor Cultuur wordt gehonoreerd. „Wij hebben voldaan aan de opdracht: voor 3,5 miljoen voorzien in een operavoorziening in Oost-Nederland, die ook door het land reist. Ik ben ervan overtuigd dat de Raad voor Cultuur onze aanvraag positief zal beoordelen.”

Wel is Mostart benieuwd wat staatssecretaris Zijlstra vervolgens met het advies van de raad doet. „Het vorige advies van de raad, om ruim 7 miljoen te geven aan een regionale operavoorziening, heeft hij naast zich neergelegd. Ook ditmaal is niet uitgesloten dat er toch weer aan het advies wordt gesleuteld.” Zijlstra zei afgelopen woensdag in het televisieprogramma Pauw & Witteman dat het bij dit advies gaat om een inhoudelijke beoordeling en dat hij zich daar verre van zou houden.

Het Nederlands Symfonieorkest en het Combattimento Consort hebben met het nieuwe ‘Opera Aurora’ een concurrerende aanvraag ingediend voor opera-aanbod in de regio Oost. Het concurrerende voorstel kwam voor de Reisopera vorige week nog als een verrassing. Zijlstra vraagt nu de Raad voor Cultuur bij de beoordeling vooral „goed te letten op de samenwerking met de orkesten”. Is die opmerking een opsteker voor de Reisopera? Die is immers van plan samen te werken met het Gelders Orkest, het Nederlands Studenten Orkest, het Noord Nederlands Orkest, en enkele ensembles. Mostart: „Zo had ik het nog niet bekeken maar het zou zomaar kunnen.”

    • Floris Don