Rapport Honduras: omgekomen gevangenen nog niet veroordeeld

De gevangenis in Honduras waar woensdag een brand uitbrak, herbergde veel gevangenen die nog niet officieel aangeklaagd of veroordeeld waren. Dat staat in een Hondurees regeringsrapport dat eerder deze maand naar de Verenigde Naties is gestuurd.

In het rapport, waarvan de inhoud gisteren bekend is geworden, staat dat 57 procent van de ruim 800 gevangenen in de Comayagua-gevangenis in Honduras in afwachting was van hun proces of werd vastgehouden op verdenking van lidmaatschap van criminele bendes.

Volgens experts, overlevenden en familieleden van slachtoffers is het hoge dodenaantal bij de brand het gevolg van overbevolking van de gevangenis, nalatigheid van de bewakers en, in het algemeen, een falend rechtssysteem. Bij de brand kwamen meer dan 350 gevangenen om. AP