Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Prins Friso in levensgevaar na lawine - pas over enkele dagen prognose

De Koninklijke familie poseert op de jaarlijkse skivakantie naar Lech, vorig jaar.
De Koninklijke familie poseert op de jaarlijkse skivakantie naar Lech, vorig jaar. Foto Reuters / Miro Kuzmanovic

Prins Johan Friso verkeert in levensgevaar nadat hij vanmiddag in het Oostenrijkse Lech is bedolven onder een lawine. Na ongeveer twintig minuten werd hij gevonden en gereanimeerd. Daarna is hij per helikopter overgebracht naar het academisch ziekenhuis van Innsbrück, waar hij nu in stabiele toestand op de intensive care ligt.

Volgens de behandelend artsen kan pas over enkele dagen een prognose worden gegeven, zo meldde de RVD vanavond.

Off-piste ondanks lawinewaarschuwingen

Het ongeluk gebeurde rond 12.00 uur Friso was in gezelschap van drie anderen toen hij buiten de piste ging skiën, ondanks een lawinewaarschuwing van de een na hoogste categorie. De 43-jarige prins zou volgens Oostenrijkse media veertig meter zijn meegesleurd en uiteindelijk onder een halve meter sneeuw terecht zijn gekomen. Zijn vrouw, Mabel Wisse Smit, en zijn twee dochters waren er niet bij. De drie die bij de prins waren raakten niet gewond.

Burgemeester Ludwig Muxel van Lech wijst aan waar prins Johan Friso werd bedolven onder een lawine. Foto Reuters / Miro KuzmanovicBurgemeester Ludwig Muxel van Lech wijst aan waar prins Johan Friso werd bedolven onder een lawine. Foto Reuters / Miro Kuzmanovic

Familie aanwezig in ziekenhuis

De koningin en prinses Mabel zijn bij Friso in het ziekenhuis in Innsbrück. Ook Prins Willem-Alexander en prins Constantijn zijn met hun gezinnen inmiddels gearriveerd in Oostenrijk.

Oostenrijkse media meldden iets voor 17.00 uur op basis van onbevestigde bronnen dat Friso hersendood is als gevolg van zuurstoftekort, maar die bewering wordt bestreden.

Lees hier ons liveblog terug, waarin we de berichten die over de toestand van Friso binnenkwamen van minuut tot minuut hebben bijgehouden.