Prijsafspraken onderzocht bij kunsthandelaren

Zeker drie kunsthandels worden onderzocht door de NMa.

Rotterdam. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is een onderzoek begonnen naar mogelijke kartelpraktijken van kunsthandelaren op veilingen. Bij zeker drie kunsthandels is de NMa vorige maand op bezoek geweest.

De NMa bevestigt het onderzoek, maar wil niet zeggen wat de aanleiding ervoor is. Mogelijk is de toezichthouder gealarmeerd door een artikel dat vorig jaar verscheen in NRC Handelsblad. Daarin stond beschreven hoe kunsthandelaren onderling afspraken maken om de prijzen van schilderijen op veilingen te drukken. Kunsthandelaren en veilingmeesters bevestigden deze verboden praktijk.

Kunsthandelaren spreken – evenals musea, antiek- en tapijthandelaren – van tevoren af wie op een veiling gaat bieden en verrekenen opbrengsten onderling met een voor- of naveiling. Ook komt het voor dat ze schilderijen samen op een veiling kopen (slechts een van hen biedt) en de opbrengsten na verkoop delen. Daarnaast geven handelaren elkaar beurtelings voorrang bij een veiling.

Het samenwerken gebeurt vooral in lokale deelmarkten zoals de Hollandse romantiek of minder beroemde zeventiende-eeuwse meesters. Volgens kunsthandelaren drukt samenwerking de prijzen, waardoor hun klanten minder hoeven te betalen.

De betreffende kunsthandelaren F. Buunk, A.H. Bies en R. Polak willen geen reactie geven. NRC