‘Pensioenverlaging bij twintig extra fondsen’

De uitkering van nog eens twintig pensioenfondsen wordt per april volgend jaar verlaagd. Van zeker drie grote pensioenfondsen is vorige maand al bekendgemaakt dat deze moeten korten op hun uitkering.

Deze drie zijn ABP, ‘s lands grootste pensioenfonds en metaalfondsen PMT en PME, die gezamenlijk 4,7 miljoen deelnemers hebben. Volgens een inventarisatie van de NOS hebben vandaag deelnemers van twintig grote en kleine fondsen een brief ontvangen dat de pensioenuitkering vanaf april 2013 zal dalen.

Bij enkele fondsen is de verlaging kleiner dan eigenlijk noodzakelijk is omdat ze soepele regels toepassen. De uitkeringen van het fonds GITP zou per april 2013 met ruim negen procent moeten dalen, maar volgens regels van De Nederlandsche Bank is een maximale korting van zeven procent toegestaan. Pensioenfonds Super de Boer profiteert hier eveneens van.

‘Knot: 125 fondsen moeten premie verlagen’

Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, voorspelde begin januari dat van de ongeveer 450 pensioenfondsen dit jaar 125 zullen aankondigen dat ze de pensioenen moeten verlagen.

Zolang de dekkingsgraad (de verhouding tussen bezittingen en verplichtingen) onder de wettelijke ondergrens van 105 procent is, hebben de fondsen te weinig geld om pensioenen nu en later te betalen.

Knot zei dat het gaat om kortingen van 1 tot 7 procent, die dit voorjaar zou worden aangekondigd, en ingaat op 1 april 2013 ingaan. Zo’n 40 procent van de mensen die bij een fonds zijn aangesloten krijgen hier vanaf dit moment mee te maken.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Uit cijfers van het tv-programma Debat op 2 bleek eerder deze maand dat jonge werknemers weinig vertrouwen hebben in ons pensioenstelsel. 83,4 procent van de jongeren op de arbeidsmarkt denkt dat zijn pensioenfonds later te weinig geld voor hem in kas heeft, zo blijkt uit cijfers van het programma. Individuele pensioenrekeningen zou volgens deze groep de oplossing zijn.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Annemarie Coevert