Opnieuw ophef over de komst van een imam

De Vrije Universiteit schrapte een lezing van de omstreden imam Al-Haddad, De Balie nodigt hem alsnog uit.

Rotterdam. Nadat de Vrije Universiteit een lezing van de omstreden imam Haitham al-Haddad heeft afgezegd, heeft debatcentrum De Balie hem nu uitgenodigd. Minister Opstelten zegt dat hij alle mogelijkheden heeft onderzocht om te voorkomen dat de imam zal komen, maar dat hij geen kans ziet om hem tegen te houden. Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde dat Al-Haddad, die in Groot-Brittannië woont, de toegang tot Nederland zou worden ontzegd.

Hiermee is opnieuw een controverse ontstaan over de komst van een buitenlandse imam met radicale religieuze opvattingen. In december wilde een meerderheid van de Tweede Kamer dat een Marokkaanse imam tegengehouden zou worden bij de grens. Deze islamgeleerde besloot zelf niet te komen. Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie leidt nu het verzet tegen de komst van Al-Haddad. „Hij mag van mij alles zeggen, maar op het moment dat hij oproept tot geweld, gaat hij te ver. Als je uit tolerantie intolerantie mag prediken dan overschrijd je de grens van de vrijheid van meningsuiting.”

Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat Al-Haddad Nederland bezoekt. Ten minste drie keer eerder sprak hij hier. PVV, VVD, CDA, SGP en ChristenUnie wilden Al-Haddad weren, terwijl het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat Al-Haddad niet visumplichtig is. NRC