Omstreden sjeik is geland

Shariageleerde sjeik Haitham al-Haddad is vanmorgen geland op Schiphol en spreekt vanavond in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Hij gaat daar in debat met onder anderen GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi en journalist Kustaw Bessems. Ook spreekt hij op een besloten symposium van de islamitische studentenvereniging ISA.

Een Kamermeerderheid had minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) eerder deze week nog gevraagd de in Londen wonende imam de toegang tot Nederland te ontzeggen. Al-Haddad zou tot haat en geweld hebben opgeroepen en onder meer joden varkens hebben genoemd. Zelf ontkent hij dat gezegd te hebben. Opstelten zag geen mogelijkheden de man, een EU-burger, te weigeren.

De Vrije Universiteit, waar het symposium met de sjeik aanvankelijk gepland stond, besloot wegens de ontstane commotie de uitnodiging in te trekken. Belachelijk, vond Balie-directeur Yoeri Albrecht, die daarom besloot de ISA onderdak te bieden, met de voorwaarde dat er ook een openbaar debat zou zijn. Albrecht: „De universiteit is er júíst voor maatschappelijke commotie. Het is vreemd dat de VU zijn eigen studenten wegstuurt.”

Albrecht is verontwaardigd over het optreden van de Tweede Kamer. „Wij zijn een open samenleving waarin we hebben afgesproken mensen niet vooraf te censureren. Het lijkt alsof de Kamer geen vertrouwen heeft in het OM en onze rechtsstaat.” De Kamer meet met twee maten, vindt Albrecht. „Je eigen regels moeten ook voor bezoekers gelden.” Daarom is de sjeik welkom in De Balie, zegt Albrecht. „En niet omdat ik zijn ideeën een warm hart zou toedragen.” Het debat begint om 21.15 uur. De gemeente draagt zorg voor de beveiliging.