‘Numerus fixus geneeskunde op de schop’

Minister Schippers wil de numerus fixus afschaffen om meer op kwaliteit te kunnen selecteren. Foto Reuters / Michael Buholzer

De numerus fixus voor de studie geneeskunde wordt aangepast volgens een wetsvoorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers dat vrijdag in de ministerraad wordt besproken.

De loting wordt volgens dit voorstel afgeschaft, waardoor meer kan worden geselecteerd op kwaliteit en meer studenten kunnen worden toegelaten, zo meldt persbureau Novum vanochtend.

In het regeerakkoord was afgesproken de numerus fixus helemaal af te schaffen, maar zo ver wil Schippers nu niet gaan. Er blijft een limiet op het aantal nieuwe studenten. Het voorstel moet vooral ruimte bieden om nieuwe studenten te selecteren op eindexamencijfers en motivatie.

Vorige week berichtten de GPD-dagbladen ook al dat er zou worden gesproken over het afschaffen van de numerus fixus bij geneeskunde. Premier Mark Rutte (VVD) zou het punt van de agenda hebben geschrapt toen bleek dat het was uitgelekt.

Nieuwe numerus fixus bij grote studies

In november is bekend gemaakt dat bij de studies juist een numerus fixus wordt ingesteld door de dertien universiteiten in Nederland. Door het aantal studenten voor deze populaire studies te beperken, willen zij kwaliteit ervan garanderen.

Het stijgend aantal studenten zorgt op veel universiteiten bij de populairste studies voor praktische problemen. Er is te weinig collegeruimte, waardoor colleges over de hele dag en avond verspreid moeten worden. Ook staat de begeleiding van individuele studenten onder druk.

    • Annemarie Coevert