Nigeriaanse onderbroekterrorist is veroordeeld tot levenslang

Umar Farouk Abdulmutallab, beter bekend als de onderbroekterrorist, is veroordeeld tot levenslang. De Nigeriaanse Abdulmutallab kreeg die straf gisteren van de rechtbank in het Amerikaanse Detroit voor zijn poging een vliegtuig op te blazen in 2009.

Abdulmutallab had eind vorig jaar al schuld bekend. Hij was in Amsterdam aan boord gegaan van vlucht 253 van Northwest Airlines op weg naar Detroit met een bom in zijn onderbroek. Er waren 289 mensen aan boord in het vliegtuig.

Toen hij het explosief wilde afsteken, werd hij overmeesterd door een Nederlandse medepassagier, Jasper Schuringa, en door bemanningsleden, van wie er twee lichte verwondingen opliepen. De bom vatte wel vlam, maar ging niet af.

Abdulmutallab is de 25-jarige zoon van een Nigeriaanse bankier. Hij zou hebben gehandeld in opdracht van het terroristische netwerk Al-Qaeda. Hij gaf toe dat hij was geïnspireerd door Anwar al-Awlaki, de in de Verenigde Staten geboren terrorist en Al-Qaeda-leider die afgelopen herfst in Jemen sneuvelde bij een Amerikaanse aanval. NRC