Net echt: premier Poetin geboeid in een glazen kooi

Een filmpje op YouTube waarin Poetin zogenaamd wordt veroordeeld voor corruptie is een internethit.

Rotterdam. Terwijl het Kremlin alles uit de kast haalt om aan te tonen dat premier Poetin nog altijd de volle steun geniet van de Russische burger neemt het protest tegen zijn regime met de dag toe. Vooral op internet.

Een blogger plaatste deze week een filmpje op YouTube waarin de premier wordt veroordeeld voor corruptie en betrokkenheid bij een terreuraanslag. Een geboeide Poetin zit in een glazen kooi in een rechtbank zijn vonnis af te wachten. Het filmpje is knap gemonteerd en het lijkt net een echte nieuwsuitzending. Sinds maandag werd het al bijna 3,4 miljoen keer bekeken. Het aantal positieve reacties toont hoe zeer het ressentiment jegens Poetin ook online leeft. Het Kremlin krijgt maar geen greep op internet. Toen Poetin zijn campagnewebsite opende, waarop burgers beleidsuggesties konden indienen, stond het binnen enkele uren vol met boodschappen als: Poetin, hoepel toch in godsnaam op. NRC