‘Duitse president Wulff treedt af’

De Duitse president Christian Wulff komt steeds verder onder druk te staan. Ook partijgenoten van CDU pleiten ervoor dat hij aftreedt. Foto AP / Michael Sohn

De Duitse president Wulff, die de afgelopen tijd onder vuur lag om een omstreden lening, treedt vandaag af. Dat meldt het Duitse persbureau DPA.

Speculaties over zijn aftreden werden vanmorgen al aangewakkerd toen Merkel haar bezoek aan Rome, waar ze met Monti zou spreken, afzegde. Ze geeft om 11:30 een verklaring. Wulff spreekt een half uur eerder.

Wulff kwam eind vorig jaar in opspraak omdat hij een omstreden lening van een half miljoen euro had geaccepteerd van een bevriende zakenman. Hij verergerde de zaak door boulevardblad Bild vervolgens op te bellen met de eis het artikel over de lening niet te publiceren. Ook zou Wulff zondagskrant Welt am Sonntag in dezelfde periode boos hebben opgebeld in een poging de publicatie van een ander artikel dat hem niet beviel te blokkeren. Beide bladen plaatsten de betreffende artikelen toch.

Begin januari gaf Wulff toe dat hij niet naar de bladen had moeten bellen, maar hij zei toen ook dat hij niet van plan was af te treden. Maar zelfs partijgenoten zeiden later dat hij er verstandig aan zou doen om af te treden, omdat “het ambt van president is beschadigd”.

In de afgelopen dagen brokkelde de steun voor Wulff binnen de eigen gelederen verder af. Bovendien vroeg het Openbaar Ministerie om het opheffen van zijn onschendbaarheid. Volgens een woordvoerder bestaat er inmiddels, bovenop de eerdere controverse over de lening, ‘initiële verdenking’ dat Wulff als minister-president van Nedersaksen cadeaus heeft aangenomen van een bevriende filmproducent.

    • Peter Zantingh