Kramer in de voetsporen van Mathisen en Thunberg

Sven Kramer wil komend weekeinde in Moskou zijn vijfde wereldtitel allround veroveren. Het gevoel dat hij iedereen ‘aan puin’ rijdt, heeft hij nog niet terug.

Natuurlijk weet hij wie de Noor Oscar Mathisen en de Fin Clas Thunberg zijn, zegt Sven Kramer met een brede grijns. „Zij zijn vijf keer wereldkampioen allround geweest, las ik ergens.”

Maar dat hij zondag in Moskou als derde schaatser in de historie voor de vijfde keer het wereldkampioenschap allround kan winnen? „Nee, daar ben ik niet mee bezig. Niet belangrijk. Ik vind het mooi om oude beelden te bekijken, maar aantallen of records zeggen me niet veel.”

Kramer (25) is dit weekeinde voor iedereen in en rond de fraaie ijshal Krylatskoje in Moskou topfavoriet bij de wereldkampioenschappen, zeker nadat hij aan het begin van dit jaar in Boedapest voor de vijfde keer Europees kampioen werd. Alsof hij niet het hele vorige seizoen weg was geweest met fysieke en mentale problemen.

Maar zelf voelt Kramer wel degelijk een aanmerkelijk verschil tussen de oude en de nieuwe Sven. Nu is hij hooguit één van de kanshebbers, met ploeggenoot Jan Blokhuijsen, de Rus Ivan Skobrev en de Noor Håvard Bøkko.

Nee, dan de Sven van voor de blessure. Die was pas goed. Die won altijd. „Ik vraag me wel eens af hoe ik het ooit vier jaar lang heb geflikt”, stelt Kramer met enige weemoed in een zaaltje van het Aquarium Hotel, in een buitenwijk van Moskou. „Zeker als je kijkt hoe ik er nu voor sta. Dat was best wel knap van mezelf. Vier jaar lang stond ik er, elke wedstrijd weer. Wat me nu niet lukt en wat ik echt niet kan op dit moment. Omdat ik toen zoveel sterker was, zoveel meer kracht en vooral uithoudingsvermogen had.”

Tegenwoordig verliest hij wel eens een wedstrijdje, zoals afgelopen weekeinde in Hamar tegen Bob de Jong, op de vijf kilometer. Na het EK volgden trainingskampen op Tenerife en in Inzell, maar het herstel daarvan bleek minder snel te gaan dan voorheen. Anderhalve zomer niet kunnen trainen zoals hij gewend was, een heel seizoen eruit. „Mijn basis is erg smal”, zegt Kramer. Waardoor zijn lichaam onvoorspelbaarder reageert en het seizoen, dat pas eind maart eindigt met de wereldkampioenschappen afstanden in Heerenveen, nu al lang begint te duren.

„Het gaat wel oké maar ik ben wel eens meer poppy geweest”, heet dat in TVM-taal. Frisser, bedoelt Kramer, scherper. „Ik heb nog niet het gevoel gehad van: nu rijd ik de hele tent aan puin.”

Ook niet toen hij in november de vijf kilometer won bij de wereldbekerwedstrijden in Astana, na een prachtig duel met Jorrit Bergsma en de snelste seizoentijd van 6.13,83? „Onder die rit wel, maar niet toen ik aan de start stond. Het gevoel ‘iedereen doet mee voor de tweede plek’ had ik voor het laatst in het olympisch jaar.”

Toch voelt de nieuwe Sven zich sterk genoeg om in de week voor de WK in interviews te speculeren over de mogelijkheid dat hij zijn contract bij de TVM-ploeg niet verlengt. Hij flirtte met BAM-coach Jillert Anema, zoals hij dat in het verleden deed met de Amerikaan Peter Mueller.

In Moskou wil Kramer er niet te veel over zeggen. Nou vooruit. „Op de route naar Sotsji [Olympische Winterspelen van 2014, red.] zullen de vijf en tien kilometer voor mij steeds belangrijker worden. Op basis van die afstanden zal ik de allroundtoernooien gaan rijden. Als dat ergens gaat wringen, neem ik dat op de koop toe.”

Een andere coach of nieuwe ploeggenoten, het is allemaal ondergeschikt aan één ding: zijn opnieuw hoog opgelaaide ambitie. „Ik zie uit naar 1 april, als ik eindelijk een normale zomer kan gaan draaien.” Want de nieuwe Sven wordt zeker zo goed als de oude Sven. „Daar ben ik heilig van overtuigd.”

    • Maarten Scholten