Knappe zeges PSV, Twente in Turkije en Roemenië

PSV en FC Twente hebben goede vooruitzichten om zich te plaatsen voor de achtste finales van de Europa League. PSV won met 2-1 bij Trabzonspor. Twente versloeg Steau met 1-0. De returns zijn volgende week in Nederland.

PSV deed gisteravond goede zaken in de kustplaats aan de Zwarte Zee. De Sloveen Tim Matavz en de Zweed Ola Toivonen zetten de koploper in de eredivisie met fraaie treffers al vroeg op een 2-0 voorsprong tegen de nummer vier van Turkije. Olcan Adin scoorde nog voor rust tegen voor Trabzonspor.

Vooral in de eerste helft was PSV de betere, al ontsnapte de ploeg van trainer Fred Rutten aan een vroege tegentreffer. De Zweedse keeper Andreas Isaksson kon een harde knal van de Turk Burak Yilmaz maar net ut zijn doel stompen. Even later scoorde spits Matavz met een droge knal aan de andere kant. Vervolgens rondde Toivonen op aangeven van de Belg Dries Mertens keurig af. Hij scoorde me een diagonaal schot.

Nadat PSV enkele goede kansen op een derde goal had gemist, bracht Olcan na ruim een half uur spelen de spanning terug. Hij profiteerde van een verdedigingsfout van de Belg Timothy Derijck. Trabzonspor ging op zoek naar de gelijkmaker, maar kwam niet verder dan een gevaarlijk schot van Burak dat door Isaksson werd gekeerd.

FC Twente zette in de Roemeense vrieskou net als PSV een stap naar de achtste finales. De ploeg van trainer Steve McClaren dankte de 1-0 zege bij Steaua Boekarest aan een fraai doelpunt van matchwinnaar Ola John. De aanvaller, deze week voor het eerst opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal, passeerde de Roemeense doelman Ciprian Tatarusanu met een bekeken stiftbal.

Twente kreeg in een rommelige eerste helft via Luuk de Jong al een goede kans. De spits schoot na een voorzet van Leroy Fer wild over de bal heen. Voor Steaua, winnaar van de Europa Cup 1 in 1986 en verliezend finalist in 1989, miste Stefan Nikolic met een afstandsschot.

Na de treffer van John voerde Steaua de druk op. Leandro Tatu schoot de bal rakelings naast het doel van Nikolay Mihaylov. Een kopbal van Geraldo ging daarna nog naast.