Kibet mag naar de Spelen

Hilda Kibet heeft zich verzekerd van de Olympische Spelen. De Nederlandse atlete mag uitkomen op de marathon in Londen. De atlete toonde tijdens de halve marathon in Ras Al Khaimah (VAE) vormbehoud met een tijd van 1.11.07.

Kibet had vorig jaar in de marathon van Rotterdam met 2.24.27 al een nominatie verdiend. Om vormbehoud te tonen moest ze onder de 1.13.00 blijven en dat lukte haar ruim. Kibet eindigde als vijfde. De race werd gewonnen door wereldrecordhoudster Mary Keitany, die met 1.06.42 welgeteld 52 seconden van haar eigen toptijd verwijderd bleef.

In 2001 kwam Kibet naar Nederland, nadat ze verliefd was geworden op de Nederlandse loper Hugo van den Broek. Ze leerde hem kennen in Iten, het Keniaanse dorp waar Lornah Kiplagat een trainingscentrum heeft, waar veel Nederlanders komen.

Kibet trainde daar om een studiebeurs in de VS te bemachtigen. Van den Broek overtuigde haar in Nederland te gaan studeren. In 2004 kreeg ze een diploma fysiotherapie.