Is het ongezond als je de datum op je eieren schrijft?

Steven Temeer uit Rotterdam schrijft de houdbaarheidsdatum van zijn eieren met potlood op de schaal. Hij vraagt zich of „dat eigenlijk wel gezond is – dat grafiet bedoel ik.”

Het grafiet is waarschijnlijk niet het probleem. „Grafiet is een minerale koolstof die niet door de darmwand heengaat”, zegt Bas Kooijman, hoogleraar biologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. „Het bindt metabolieten in de darmen. Daarna poep je het weer uit. Kijk naar Norit, dat is ook gewoon een blokje grafiet.”

Wel is de kalkschaal van een ei poreus. Kooijman: „Water en koolstofdioxide moeten er ook doorheen tijdens de ontwikkeling van het kuikentje. Maar van een klein nummertje op de schaal zou ik niet zo zenuwachtig worden. Anders wordt het misschien als je het hele ei onderdompelt in een verfbad.”

Thuisgeverfde eieren vormen een minimaal risico voor de gezondheid, volgens de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. „De hoeveelheid chemische stoffen in eigen waterverf is verwaarloosbaar. Muurverf of autolak laten wel schadelijke sporen achter op het ei.”

Het water waarin je het ei kookt, wast de inkt er bovendien doorgaans af, zegt Pascal de Ruyter van het Productschap voor Pluimvee en eieren. „Tenminste, als je geen watervaste stift gebruikt.”

Er zijn Europese regels over de inkt waarmee een ei mag worden bestempeld of gekleurd. „Alleen kleurstoffen met bepaalde E-nummers mogen worden gebruikt”, zegt Clara Hagen van de Algemene Nederlandse Verenging voor Eierhandelaren. „Die zijn opgenomen in bijlage I bij de Warenwetregeling Gebruik van kleurstoffen in levensmiddelen.”

Als je oplosmiddelen van een klassieke marker binnenkrijgt kan dat schadelijk zijn, zegt Tinka Murk, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Wageningen. „Maar dat hangt af van het type oplosmiddel, de hoeveelheid inkt die je gebruikt. Een deel verdampt ook meteen.” Patricia Schutte van het Voedingscentrum adviseert een eierviltstift te gebruiken. „Dat is voedselvriendelijke inkt, die ook met Pasen wordt gebruikt.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Rolinde Hoorntje