HarperCollins betaalt vier miljoen dollar voor boek Amanda Knox

Amanda Knox tijdens haar proces (Foto Reuters)

Amanda Knox, de jonge Amerikaanse vrouw die in Italië een tijd vastzat op verdenking van moord, heeft een lucratieve deal gesloten met HarperCollins.  Het uitgevershuis betaalt Knox vier miljoen dollar (ruim drie miljoen euro) om een boek van haar hand uit te mogen geven, zo weten Reuters en The Guardian.

Eerder deze week werd al bekend dat er in uitgeversland flink gevochten werd om het boek van Knox. Ze maakte tijdens onderhandelingen met meerdere uitgevers een gedreven indruk en zou een boek over haar belevenissen erg graag gepubliceerd zien.

Amanda Knox werd in 2009 veroordeeld tot 26 jaar cel wegens het ombrengen van haar huisgenote Meredith Kercher tijdens een uit de hand gelopen seksspel in de Italiaanse stad Perugia. Knox zou daarbij hulp hebben gehad van haar ex Raffaele Sollecito en Rudy Guede. Het lichaam van Kercher werd halfnaakt en met een doorgesneden keel gevonden in het Italiaanse appartement van de Britse en Knox. In het hoger beroep werd ook Sollecito vrijgesproken.

In het hoger beroep in oktober vorig jaar vernietigde de rechtbank de eerdere veroordeling van Knox. Het mes waarmee Kercher zou zijn gestoken bevatte DNA van Knox op het heft, maar de DNA van Knox is in onvoldoende mate aangetroffen op het lemmet om er conclusies aan te verbinden.

“Amanda Knox zal in het boek een volledig en onwrikbaar verslag geven van de gebeurtenissen die tot haar arrestatie hebben geleid en haar worsteling met het Italiaanse rechtssysteem”, aldus een persbericht van HarperCollins. “Gesteund door dagboeken die ze tijdens haar gevangenschap bijhield zal ze vertellen over de treurige behandeling van politiemannen en de omstandigheden in de gevangenis.” Ook zou Knox nieuwe details over de zaak naar buiten brengen.

Knox’ boek moet begin volgend jaar verschijnen.

    • Sebastiaan Kort