Gelaagde straatrap wordt haast achteloos gebracht

hiphop

Schoolboy Q: Habits and Contradictions. ****

Schoolboy Q is een rapper die gedrogeerd op straat rondhangt en verslag doet van wat hij hoort en ziet. Zijn Raymond 1969 klinkt alsof je een jongen op de straathoek afluistert en is muzikaal beklemmend; donkere gangstarap rond een Portishead-sample. Prelude Tookie Knows combineert dreigende tekstflarden met een kinderlijke melodie – gelaagde straatrap die haast achteloos wordt gebracht.

In Nightmare On Figg St. reageert diezelfde jongen op het welvaartsvertoon in Ni**as In Paris van miljonairs Jay-Z en Kanye West, met een rauwe undergroundinterpretatie waarin het vroege werk van Wu-Tang Clan doorklinkt maar ook dat van rappioniers uit het zuiden van de VS. Die laatste invloed is op veel nummers evident; Schoolboy Q houdt van de langgerekte, vertraagde groove uit het zuiden en rapt in een veelzijdige, nonchalante stijl.

Hij is lid van een van de meest interessante rapcrews van dit moment, Black Hippy uit Californië, een collectief dat de rapmuziek van de Amerikaanse westkust opnieuw definieert. Schoolboy Q is minder gepolijst en bespiegelend en verliest zich zo nu en dan in vlakke seksrap. Zo gaat dat, op de straathoek.

    • Saul van Stapele