Geëngageerd journalist

Anil Ramdas katrijn van giel

Journalist en schrijver Anil Ramdas is gisteren overleden. Dit heeft een familielid vanochtend bevestigd. Volgens de familie is er sprake van een „zelfgekozen dood”. De Surinaams-Nederlandse auteur, die veel schreef over de multiculturele samenleving, werkte onder meer voor de VPRO, De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Hij is 54 jaar geworden.

Ramdas, zoon van een onderwijzer en een radiomaakster, werd op 16 februari 1958 in Paramaribo geboren. In 1977 vertrok hij naar Amsterdam om sociale geografie te studeren. Vanaf 1989 was hij redacteur van opinieblad De Groene.

In 1992 werd hij columnist, essayist en reisverslaggever bij NRC Handelsblad. Voor deze krant was hij van 2000 tot 2003 ook correspondent in India. Na terugkomst werd Ramdas directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam. Daar moest hij eind 2005 vertrekken, nadat het centrum in financiële problemen was geraakt.

De laatste jaren schreef Ramdas onder meer de boeken Paramaribo: de vrolijkste stad in de jungle (2009) en zijn eerste roman, Badal (2011). Voor NRC Handelsblad schreef hij onder meer de rubriek ‘Tussen hemel en aarde’, over religieuze rituelen. NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch is geschokt door de plotselinge dood van Ramdas. „Ik ben een bewonderaar van zijn persoonlijk getinte en geëngageerde journalistiek bij ons, en op televisie.”

Sinds september 2010 werkte Ramdas voor het multiculturele tv-productiebedrijf MTNL, als eindredacteur en presentator van het opinieprogramma Z.O.Z.. De laatste aflevering, die woensdag werd opgenomen, wordt morgen om 12.00 uur op Ned.2 vertoond door de VPRO.

Morgen: necrologie