Franse banken veel last van schuldencrisis

De banken Société Générale en BNP Paribas publiceerden deze week de resultaten over vorig jaar. Beide boekten flink af op Grieks schuldpapier.

Bij de Franse bank Société Général hadden ze er vorig jaar waarschijnlijk geen probleem mee gehad als 2011 na het derde kwartaal gewoon was afgesloten. Hop, op naar het volgende jaar. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Want de eerste drie kwartalen van 2011 deed SocGen het nog wel aardig met bijna 2,3 miljard euro winst. Maar daarna klapte de boel in elkaar, waardoor de bank in het laatste kwartaal nog maar 100 miljoen euro winst maakte. Een daling van 88,6 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van 2010. Dat blijkt uit de resultaten over 2011 die de bank gisteren presenteerde.

De Franse bank heeft het vooral moeilijk doordat er veel minder werk is voor de zakenbankdivisie en door de schuldencrisis in de eurozone. Dat leverde SocGen vorig jaar een verlies van 890 miljoen euro op in de vorm van een afschrijving op Grieks schuldpapier.

De Franse bank had een fikse portefeuille met staatsobligaties van landen als Griekenland, Italië en Spanje. Prima investering leek het. Veilig ook. Tot vorig jaar. Toen gingen veel Europese banken dit schuldpapier verkopen, soms tegen dumpprijzen, zodat banken forse verliezen leden.

SocGen wilde ook van deze staatsobligaties af en dat is behoorlijk gelukt. Begin vorig jaar had de bank nog voor 6,6 miljard euro aan staatsobligaties uit Griekenland, Ierland, Italië, Portugal en Spanje. Daarvan was eind januari dit jaar nog slechts 2.7 miljard euro over.

SocGen zit nu nog voor 1,4 miljard in Italiaans papier. Het bezit aan Grieks schuldpapier is geslonken tot ruim 300 miljoen euro. Portugees staatspapier werd helemaal van de hand gedaan. Er resteert nog een post van 700 miljoen in Spaanse staatsobligaties en 300 miljoen euro aan Iers schuldpapier.

SocGen wil de komende periode de buffers van de bank verder versterken en de risico’s afbouwen. Daarom krijgen de aandeelhouders dit jaar geen dividend. De bank voldoet nu al, zo benadrukt SocGen, aan de eis van de Europese banktoezichthouder van een zogenoemde core tier 1 ratio (kernkapitaal) van 9 procent. Die eis geldt per juni dit jaar. Dit percentage drukt het eigen vermogen gedeeld door de risicogewogen activa van een bank uit.

De Franse concurrent BNP Paribas publiceerde deze week ook de resultaten over het afgelopen jaar. De bank presteerde het laatste kwartaal van vorig jaar juist veel beter dan verwacht. Er werd nog een winst gemaakt van 765 miljoen euro, waardoor de totale winst over 2011 uitkwam op 6 miljard euro.

Ook deze bank heeft het afgelopen jaar geprobeerd zoveel mogelijk schuldpapier van Zuid-Europese landen kwijt te raken. Daarvoor moest er wel een verlies van 872 miljoen euro genomen worden, vanwege de veel lagere prijs waartegen deze staatsobligaties in de aanbieding gingen. De bank heeft nog steeds staatsobligaties van bijvoorbeeld Griekenland in bezit. Maar inmiddels heeft de bank daar enorme bedragen op afgeschreven, vorig jaar in totaal voor 3,2 miljard euro. Daarmee heeft de bank een zogeheten haircut van 75 procent toegepast op deze staatsobligaties.

Vanwege de resultaten heeft BNP wel voorgesteld om de aandeelhouders over 2011 dividend uit te keren, 1,20 euro per aandeel.