Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Helft fractieleden PvdA: Cohen mist leiding en mening

PvdA-leider Job Cohen meldde gisteravond nog dat hij gesteund wordt door de hele Tweede Kamerfractie, maar volgens een partijgenoot is ongeveer de helft van de fractie “klaar met Cohen”. Dat blijkt uit een rondgang die De Telegraaf vanochtend deed.

Cohen in maart 2010 toen hij bekend maakte lijsttrekker van de PvdA te willen worden. Foto NRC / Maurice Boyer

PvdA-leider Job Cohen meldde gisteravond nog dat hij gesteund wordt door de hele Tweede Kamerfractie, maar volgens een partijgenoot is ongeveer de helft van de fractie “klaar met Cohen”. Dat blijkt uit een rondgang die De Telegraaf vanochtend deed.

Cohen kwam donderdag over vuur te liggen na een duo-interview met partijvoorzitter Hans Spekman in Trouw. Daarin schuurde Cohen naar de mening van onder meer Kamerlid Frans Timmermans iets te nadrukkelijk tegen de SP aan. Een door Timmermans naar de fractie verstuurde kritische mail lekte uit.

De fractie kwam bijeen voor spoedberaad, waarna de partij naar buiten toe de gelederen sloot. Cohen verklaarde nog de steun van zijn fractie te hebben. Timmermans zei dat de kwestie uitgesproken was.

In De Telegraaf nemen enkele anonieme PvdA-Kamerleden echter geen blad voor de mond. “Hij geeft geen leiding, heeft geen mening, en de communicatie is slecht”, zegt een van hen. Volgens een ander is er grote twijfel in de fractie over Cohen. “We willen een strijdbare PvdA zien. Iemand die met schuim op de bek vecht voor zijn partij. Ik vraag me af of hij het gaat redden.”