Flapraden: de uitslag

Afgelopen maandag ging op de blog van NRC Boeken ‘Flapraden’ van start, een lunchquiz waarin de opdracht was om titel en auteur te raden bij boekomslagen. Vandaag: de uitslag. De opgave van afgelopen maandag bestond uit negen boekomslagen van Nederlandstalige auteurs, onder wie een Vlaming. Er werd onder de hashtag #flapraden getwijfeld, geroepen en gezocht,

Afgelopen maandag ging op de blog van NRC Boeken ‘Flapraden’ van start, een lunchquiz waarin de opdracht was om titel en auteur te raden bij boekomslagen. Vandaag: de uitslag.

De opgave van afgelopen maandag bestond uit negen boekomslagen van Nederlandstalige auteurs, onder wie een Vlaming. Er werd onder de hashtag #flapraden getwijfeld, geroepen en gezocht, en er kwamen 17 oplossingen binnen (sommige voorzien van het commentaar: “meer vrouwen!”, waarvan akte). De inzendingen zijn als volgt verdeeld:

2 goed - 1 kandidaat
6 goed - 2 kandidaten
7 goed - 9 kandidaten
8 goed - 4 kandidaten
alle 9 goed - 1 kandidaat

Er is dus één winnaar van de quiz!

Maar voordat die bekend wordt gemaakt, eerst het volgende. Een aantal kandidaten wees de jury van Flapraden op de mogelijkheid om de ‘schoongepoetste’ omslagen in speciale zoekmachines voor afbeeldingen te laden. Op die manier kon je bij zeven van de negen omslagen titel en auteur vinden zonder enige kennis van de Nederlandse literatuur. De overige twee omslagen zijn - toeval of niet - precies de omslagen waar de meeste kandidaten moeite mee hadden.

Na ampel beraad heeft de jury van Flapraden het volgende besluit genomen: deelname staat vrij voor een ieder, zelfs als diegene geen verstand heeft van boekomslagen. Ook zijn alle middelen, inclusief beeldzoekmachines, geoorloofd.
Om te voorkomen dat voornoemd beleid leidt tot een ‘holle quiz’, broedt de jury dit weekeinde op een nieuwe opgave die niet of nauwelijks op te lossen is met behulp van Google Images en dergelijke.

Straks de winnaar, maar nu eerst de oplossing!

En nogmaals, in tekst:

1. Arnon Grunberg met Onze oom
2. Willem Frederik Hermans met Nooit meer slapen
3. Jan Siebelink met Knielen op een bed violen
4. Joost Zwagerman met De buitenvrouw
5. Maarten Biesheuvel met In de bovenkooi
6. Josien Laurier met Voor ons ligt een dag van bramenjam
7. Tom Lanoye met Sprakeloos
8. J. Slauerhoff met Soleares
9. Lucebert met Triangel in de jungle

De prijs voor meest creatieve inzending gaat naar Ruud van Houwelingen. In zijn inzending stond op nummer 6: Kirsten Boie met Siebe Schaap wil ook een mensje en op nummer 8: Blokjes met Lijntjes.

De winnaar

De winnaar van de eerste aflevering van Flapraden is Lodewijk Bergmans. Bergmans gaf zelf aan dat hij zich deels heeft laten leiden door de zoekmachines, maar aangezien dat niet expliciet verboden was, strijkt de jury over het hart. Bovendien: iemand die erin slaagt om als enige Voor ons ligt een dag van bramenjam van Josien Laurier te identificeren, heeft het verdiend.

En dan de prijs: die bestaat naast de eerder aangekondigde eer uit een boek: webwinkel NRC Lux heeft een exemplaar beschikbaar gesteld van de eerder deze maand verschenen bundeling Dickens in de Lage Landen.
Maandag gaan we weer #flapraden.

    • Ward Wijndelts