Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Europarlementariërs roepen op tot boycot Nederland om meldpunt

Drie christen-democratische Europarlementariërs – een Pool, een Roemeen en een Bulgaar – roepen de inwoners van Midden- en Oost-Europa op tot een boycot van Nederlandse producten. De actie is een protest tegen het PVV-meldpunt voor ‘klachten en overlast’ over Midden- en Oost-Europeanen en tegen de weigering van de Nederlandse regering zich daarvan te distantiëren.

In de schriftelijke oproep, die gisteravond werd verstuurd naar Midden- en Oost-Europese journalisten, staat dat een boycot van honderd miljoen consumenten “het juiste antwoord is op het extremisme dat de PVV uitdraagt”, en een boodschap aan de Nederlandse regering “dat wij geen tweederangsburgers zijn en sterker nog, dat we meetellen. Als de Nederlanders ons niet willen, willen wij hun producten niet.”

‘Geen Heineken-bier meer voor mij’

Een van de initiatiefnemers, de Poolse Europarlementariër Jacek Saryusz-Wolski, zegt aan de telefoon dat hij altijd tankte bij Shell, maar daar nu mee ophoudt. “En geen Heineken-bier meer voor mij.” In de oproep worden ook Nederlandse merken als Dove en TomTom genoemd.

De parlementariërs schrijven dat ze na de toetreding van hun landen tot de EU “dachten dat we ons nooit meer buitengesloten hoefden te voelen”. Nu voelen Midden- en Oost-Europeanen dat “extremisme en discriminatie” weer aan de orde van de dag zijn. “En dat dat geaccepteerd wordt door een Europese regering.” Voor de vergadering van het Europarlement in maart bereiden ze een resolutie voor met een veroordeling van het PVV-meldpunt en harde kritiek op Nederland.

Premier Rutte kan wegens een “agendaprobleem” niet ingaan op de uitnodiging van de Europese christen-democratische fractie om op 13 maart naar Straatsburg te komen voor een debat, liet hij vanmorgen weten. Mogelijk gaat een andere Nederlandse minister.