Espresso met Haitham al-Haddad

De Amsterdamse Vrije Universiteit heeft een symposium afgezegd waar de Brits-Palestijnse sjeik Haitham al-Haddad zou spreken. Toch is hij van plan om vandaag naar Nederland te komen. ‘Ik houd van Holland,’ zegt hij. ‘En ik houd van Amsterdam.’ Begrijpt hij waarom de VU zijn lezing heeft afgezegd?

Beeld: Youtube

Amsterdam

De Amsterdamse Vrije Universiteit heeft een symposium afgezegd waar de Brits-Palestijnse sjeik Haitham al-Haddad zou spreken. Toch is hij van plan om vandaag naar Nederland te komen. ‘Ik houd van Holland,’ zegt hij. ‘En ik houd van Amsterdam.’ Begrijpt hij waarom de VU zijn lezing heeft afgezegd? ‘Nee,’ antwoordt Al-Haddad. ‘Ik heb helemaal niet beweerd dat Joden afstammen van apen en varkens.’ Wat heeft hij wel gezegd? ‘Ik heb gezegd dat ik een voorstander ben van steniging bij overspel van getrouwde stellen.’ Hij neemt een slokje espresso. ‘Dat is heel iets anders.’

Sjeik Haitham al-Haddad wil graag naar Nederland komen om te discussiëren met mensen die zijn denkbeelden radicaal vinden. ‘Wat is er mis met een academisch debat over steniging?’ zegt de Brits-Palestijnse sjeik. ‘Het is absoluut geen eenzijdig onderwerp. Moeten mannen bijvoorbeeld ook worden gestenigd als ze overspel plegen?’ Wat vindt hij? ‘Het is een moeilijke kwestie,’ zegt Al-Haddad. ‘Enige voorzichtigheid is geboden bij het beantwoorden van dit soort vragen.’ Wat gaat hij eigenlijk doen in Amsterdam als niemand met hem in debat wil gaan? ‘Dit is ook een moeilijke vraag,’ zegt Al-Haddad. ‘Ik geef daar liever geen antwoord op.’

    • Ernest van der Kwast