Eitje voor ManUnited

Ajax hoopte stiekem op een stunt tegen Manchester United, maar de geplaagde ploeg was kansloos.

Christian Eriksen, left, and Toby Alderweireld of Ajax, center, grabs their heads after a teammate missed a chance to score during the round of 32 Europa League soccer match against Manchester United at ArenA stadium in Amsterdam, Netherlands, Thursday, Feb. 16, 2012. (AP Photo/Peter Dejong) AP

Sportredacteur

Amsterdam. De wedstrijd Ajax- Manchester United (0-2) begon met een eerbetoon van het thuispubliek aan Luis Suárez. Zijn naam galmde door de Arena. De Liverpool-speler, die zich in zijn drieënhalf jaar bij Ajax ontpopte tot internationale topaanvaller, heeft zich door de onverkwikkelijke akkefietjes met United-linksback Patrice Evra tot persona non grata in Manchester gemaakt. Maar in Amsterdam zijn ze de doelpunten van de Uruguayaan niet vergeten.

Op de plaats van de multi-inzetbare Suárez staan een jaar na zijn vertrek Dmitri Bulykin en op de flank Aras Özbiliz, beide synoniem voor de huidige staat van Ajax: een bonkige spits zonder techniek en een vleugelspeler zonder voorzet. Zet er Jonny Evans en Fábio da Silva tegenover en je hebt er geen omkijken naar.

Toegegeven, Ajax heeft het moeilijk door blessureleed. Ajax op volle sterkte had in Amsterdam misschien wel kunnen stunten tegen United, dat niet de ambitie had om de tweestrijd in de heenwedstrijd te beslissen. Toch gebeurde dat wel.

United-spits Wayne Rooney onderbrak na twintig minuten eigenhandig een kansrijke aanval toen Ajacied Siem de Jong even op de grond lag. Dat was wel érg sympathiek. Er sprak een gebrek aan aan urgentie uit. Ook zijn doelpoging vanaf de middellijn in de tweede helft had iets olijks.

Niet dat United de Europa League niet serieus neemt. Sir Alex Ferguson verzamelde in zijn 25 jaar als coach van Manchester United alle prijzen die een Engelse club kan halen, behalve de Europa League (voorheen UEFA Cup). De eerzucht wordt verder gevoed door de rivaliteit met stadgenoot Manchester City, eveneens veroordeeld tot dit troosttoernooi.

De Jong, de beste man aan Ajax-zijde, dwong met een fraai afstandschot na ruim een half uur David De Gea tot een uiterste redding. Vlak voor rust had scheidsrechter Gianluca Rocchi een penalty kunnen geven na een tackle van Rio Ferdinand op Miralem Sulejmani. In de tweede helft leunde United, vooral na de 1-0 van Ashley Young, redelijk comfortabel achterover. Javier Hernandez besliste de wedstrijd en smoorde het minieme restje hoop bij Ajax op een noemenswaardige prestatie dit seizoen.

    • Bart Hinke