Een echte liberaal

Beroepsprominent en erecoryfee Hans Wiegel vind het Meldpunt voor Oost-Europeanen net zoiets als de Elfstedentocht. Op de voorpagina van De Telegraaf van eergisteren verklaarde hij dat hij alle ophef daarover zwaar overdreven vindt, vergelijkbaar met de Elfstedenkoorts. „Vorige week ging het daar alleen over”, zei jij, „en volgende week zal het weer over iets anders gaan.” En volgens hem speelt al die media-aandacht Wilders alleen maar in de kaart. „Die lacht in zijn vuistje.”

Met die laatste observatie heeft hij natuurlijk gelijk. Wilders zelf spreekt bulderend van het lachen in termen van een ‘voltreffer’. En hij kon een mediasucces goed gebruiken na zijn blindganger over het hoofddeksel van de koningin. Het is fascinerend dat haar voormalig commissaris voor de provincie Friesland, die derhalve een man is die verstand heeft van die materie, het PVV-initiatief vergelijkt met een evenement dat wordt beschouwd als een symbool voor onze nationale trots. Daarmee impliceert hij dat het behoort tot de kern van onze Nederlandse identiteit om mensen die anders zijn dan wij anoniem te verklikken. Ook op dat punt zou hij weleens gelijk kunnen hebben.

Het is boeiend om te zien hoezeer premier Rutte met de kwestie in zijn maag zit. Natuurlijk had hij zich onmiddellijk ferm moeten distantiëren van het initiatief van zijn grote gedoogvriend. Je kunt niet regeren met de steun van een partij en vervolgens verklaren dat de standpunten en initiatieven van die partij op geen enkele manier iets te maken hebben met je regering. En wat had er kunnen gebeuren? Wilders had heus het kabinet niet laten vallen vanwege zijn meldpunt. En als hij dat wel had gedaan, zou dat Rutte tot een held hebben gemaakt in de ogen van de overgrote meerderheid van de bevolking: een man die staat voor zijn principes, een echte liberaal.

Maar hij durfde het niet en die lafheid keert zich nu op pijnlijke wijze tegen hem. De schade aan zijn internationale reputatie valt nauwelijks nog te repareren. En in eigen land kan niemand er nu nog aan twijfelen dat hij bereid is alles van Wilders te slikken om zijn eigen positie te behouden.

    • Ilja Leonard Pfeijffer