Een bad vol Japanse goudvissen op de veranda

Karianne Bueno: Haiiro. Uitgeverij Schaden, € 28,00 ***

Dit derde boek van fotograaf Karianne Bueno is een leporello van bijna drie meter, met dertien foto’s in een handgemaakte linnen kaft, bijeen gehouden door een elastiekje. De vorm past bij de foto’s die Bueno tijdens haar reis door Japan maakte. De serie lijkt een geconcentreerd destillaat van een grote verzameling foto’s: esthetisch, met mooi licht en prachtige kleuren. Alle foto’s tonen water, direct of indirect, en hebben een blauwgrijze tint. Haiiro, grijs in het Japans, verwijst ook naar de grijze kleur van het Japanse landschap. Een rijstveld, een stad bij nacht, boomtoppen en de donkere zee. Meer dan dat de foto’s echt iets tonen, geven ze een gevoel. Zouden het momenten zijn die op het netvlies van Bueno zijn blijven plakken en daardoor aan het vluchtige moment voorbijgaan? Al bladerend maakt het nieuwsgierig waar dit beeldverhaal over gaat.

Achterin schrijft Bueno over haar reis door Japan. Niet het landschap of de cultuur vielen haar op, maar juist de onverwachte details: een Japans meisje dat in het vliegtuig slaapt, een bad vol goudvissen op een veranda, de stad die naar zee ruikt. Het lijkt of ze, door het benoemen van herkenbare dingen, een onbegrijpelijke wereld wil ontrafelen. Ook de tekst beschrijft niet echt iets, maar geeft meer een gevoel door. De vraag blijft alleen wat Bueno wil laten zien.

En dat is misschien waar het mis gaat. Het boek is prachtig, verzorgd tot in de kleinste details. De foto’s zijn schitterend en als serie uitzonderlijk mooi van kleur. De tekst is prikkelend en goed geschreven. Maar dat alles bij elkaar zorgt er niet voor dat het geheel de esthetiek ontstijgt en de andere laag in het werk toont.

    • Sterre Sprengers