Dit is ‘m: de kleinste kameleon die ooit ontdekt is

De ‘Brookesia micra’ op een lucifer. Foto Reuters / Zoologische Staatssammlung Muenchen / Joern Koehler

Het beestje is slechts dertig milimeter lang, en dat is dan nog inclusief een staart van veertien milimeter. Wetenschappers ontdekten onlangs in Madagascar de kleinste kameleon die we kennen: de Brookesia micra.

De kameleonsoort, die samen met drie andere, grotere soorten ontdekt werd, past gemakkelijk op de kop van een lucifer. Het vinden van de reptielen is een lastige opgave, omdat ze overdag actief zijn en ‘s nachts in takken klimmen om te gaan slapen. Omdat ze zo klein zijn, betekent dat ‘klimmen’ dat ze slechts tien centimeter omhoog gaan. Maar: als je ze eenmaal hebt gespot, is het vangen zo gepiept, zeggen de onderzoekers. “Ze bewegen niet, dus je hebt ze zo opgepakt. Het is net zo makkelijk als een aardbei plukken.”

De brookesia micra op een vinger. Foto Reuters / Zoologische Staatssammlung Muenchen / Frank Glaw

De brookesia micra op een vinger. Foto Reuters / Zoologische Staatssammlung Muenchen / Frank GlawDe brookesia micra op een vinger. Foto Reuters / Zoologische Staatssammlung Muenchen / Frank Glaw

De nieuwe kameleonsoorten werden tussen 2003 en 2007 gevangen op expedities in Nosy Hara, een klein eiland ten noorden van Madagascar. Deze week presenteert de onderzoeksgroep al hun bevindingen in het blad PLoS ONE.

Of dit dan het kleinste reptiel dat er bestaat is, wil de leider van het onderzoeksteam, Frank Glaw, niet zeggen. “Steeds als er een kleinere soort ontdekt wordt, zegt men dat nóg kleiner niet mogelijk is, totdat er toch weer een kleinere soort opduikt.”

    • Peter Zantingh