Debat met al-Haddad gaat door

Sjeik al-Haddad voor de camera van de NOS.

Shariageleerde sjeik Haitam al-Haddad is vanmorgen op Schiphol geland en spreekt vanavond in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Hij gaat daar in debat met onder meer GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi en journalist Kustaw Bessems. Ook spreekt hij op een besloten symposium van de islamitische studentenvereniging ISA.

Twitter avatar DeBalie De Balie Vanavond om 21:15 @DeBalie een debat met Al-Haddad, Tofik Dibi, Kustaw Bessems. Beperkte kaartverkoop via internet.

Een Kamermeerderheid had minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) eerder deze week nog gevraagd de sjeik de toegang tot Nederland te ontzeggen. Al-Haddad zou tot haat en geweld hebben opgeroepen en onder meer joden varkens hebben genoemd. Zelf ontkent hij dat gezegd te hebben. Maar de minister zag geen mogelijkheden de man, een EU-burger, te weigeren.

De Vrije Universiteit, waar het symposium met de sjeik aanvankelijk gepland stond, besloot wegens de ontstane commotie de uitnodiging in te trekken. Belachelijk, vond Baliedirecteur Yoeri Albrecht, die daarom besloot de ISA onderdak te bieden met de voorwaarde dat er ook een openbaar debat zou zijn. Albrecht:

“De universiteit is er júíst voor maatschappelijke commotie. We moeten het gesprek met elkaar aangaan. Ze verkwanselen hun academische taak. Het is vreemd dat de VU zijn eigen studenten wegstuurt.”

Al-Haddad over het verplaatsen van het debat naar De Balie en over een eventuele opzet van het debat:

Albrecht is verontwaardigd over het optreden van de Tweede Kamer.

“Wij zijn een open samenleving waarin we hebben afgesproken mensen niet vooraf te censureren. Als achteraf blijkt dat de sjeik iets strafbaars heeft gezegd, kan het OM hem vervolgen. Het lijkt alsof de Kamer geen vertrouwen heeft in het OM en onze rechtsstaat.”

De Kamer meet met twee maten, vindt Albrecht. “Je eigen regels moeten ook voor bezoekers gelden.” Daarom is de sjeik welkom in De Balie, zegt Albrecht. “En niet omdat ik zijn ideeën een warm hart zou toedragen. In tegendeel: ik heb absoluut geen begrip voor islamisten wiens ideeën totalitair zijn. Maar gevaarlijke ideeën de mond snoeren is een nóg gevaarlijker idee.” Het debat begint om 21.15 uur en is online live te volgen.

Tofik Dibi in een reactie aan de NOS: