De pyromaan en de speurders

Fatale foutenNed. 1, 21.30 - 22.25 uur

Het OM komt naar u toe. Gisteravond mocht de hoogste baas, Herman Bolhaar, bij Pauw & Witteman uitleggen wat het Openbaar Ministerie doet en hoe complex dat werk wel niet is. De monoloog van Bolhaar leent zich goed voor hergebruik in een voorlichtingsvideo.

Vanavond begint bij de TROS het drieluik Fatale fouten, gemaakt door tv-producent Ivo Niehe in samenwerking met het OM. Met het programma wil het OM aan een breed publiek laten zien wat officieren van justitie doen. De titel slaat dan ook niet op fouten van het OM, maar op fouten van daders.

De eerste aflevering gaat over de zoektocht naar de pyromaan van ’t Zandt. De vaart zit er meteen goed in, presentator Jaap Jongbloed heeft er zin in, het achtergrondmuziekje wijkt niet. Agenten en bewoners spreken in korte scènes. Tegenover dat hoge tempo staat eindeloze herhaling van dezelfde vraag: hoe kon de pyromaan, ondanks maximale inzet van politie en leger, zo lang op vrije voeten blijven?

De rol van officier van justitie Oebele Brouwer is bescheiden: hij moet uitleggen waarom het OM zorgvuldig moet opereren. De juridische kant van de casus blijft onderbelicht, alles draait om het politiewerk dat er aan voorafgaat. In een bijzin, vlak voor de aftiteling, blijkt dat de pyromaan voor slechts drie van de 19 branden kon worden veroordeeld. Die falende bewijsvoering, daar had ik wel graag meer over willen weten.

Mark Duursma

    • Mark Duursma