De EO schetst orthodox misbruik tot in details

Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) vraagt zich in De vijfde dag (EO) af wat er in Godsnaam in Nederland aan de hand is, met al die vreselijke berichten over seksueel misbruik van kinderen.

Dat vroeg ik mij ook af, toen het Achtuurjournaal (NOS) de afgelopen week twee keer opende met een bericht over een meisje van vijf uit Oudenbosch dat in een auto was meegenomen en mogelijk misbruikt. Er worden namelijk al sinds mensenheugenis kinderen aangerand, verkracht en geslagen, in vrijwel alle culturen en milieus. Het nieuwe is dat de media er zo expliciet en uitgebreid over berichten.

Het is wellicht goed dat het aan de orde wordt gesteld, maar het is verontrustend dat veel mensen, en dus zelfs politici, denken dat het nu vaker gebeurt dan vroeger.

Veel van die breed uitgemeten gevallen zijn juist helemaal niet recent, zoals de gruwelverhalen uit het rijke roomse leven. De EO ontdekte gisteren dat het in orthodox-protestantse kring geregeld net zo ging.

Een onderzoeksrapport getiteld De mantel der liefde wilde huiselijk geweld onder zware protestanten in kaart brengen en ontdekte vooral seksueel misbruik. De EO voerde twee slachtoffers op: de jarenlang door haar broer misbruikte Lena en een zwangere vrouw uit de Hoeksche Waard, die niet herkenbaar in beeld wilde, maar ‘Mirjam’ genoemd werd.

Haar verhaal blijft je lang bij. Die vader dreigde met hel en verdoemenis als ze niet gehoorzaamde. Weet je hoe heet vuur is? Nou, dan nog heter en voor altijd, dat is je lot als je niet doet wat je vader zegt dat je moet doen.

Hij ging ook vaak samen met haar bidden, voor hij haar pakte. Soms is ze nu nog bang dat ze het kind in haar schoot ook iets aan zal doen, want je weet niet hoe veel je op je vader lijkt. Ze heeft tegen haar vriend gezegd dat als hij zoiets van haar ontdekt, dat hij daar dan maar moet vermoorden.

Lena weet dat God walgt van wat haar is aangedaan en dat Hij nu aan haar kant staat. Maar wat is toch die obsessie van orthodoxe gelovigen met seks? Dat shariageleerde Al-Haddad niet naar de studio van Nieuwsuur (NOS/NTR) wil komen uit angst dat Mariëlle Tweebeeke niet decent genoeg gekleed zal zijn? En dat zoveel onderwerpen in De vijfde dag (en andere EO-programma’s) verbonden zijn met tot in de kleinste details in ons gezicht geworpen zonden?

Direct na het misbruik in de Bible Belt ging het over uit de kinderopvang weggejaagd mannelijk personeel.

Ruud wordt bijvoorbeeld door de ouders op handen gedragen, maar moet zijn aanwezigheid vaak verdedigen. „Begrijp je de angsten van ouders?”,vraagt de EO-verslaggever. Ruud antwoordt: „Nee, die vind ik eigenlijk heel bekrompen.”

    • Hans Beerekamp