De 2-jarige Rajini weegt vijf kilo, de helft van wat zou moeten

ATTENTION EDITORS PICTURE 24 OF 27 FOR PACKAGE 'MALNOURISHED CHILDREN IN INDIA'. TO FIND PICTURES SEARCH 'MALNUTRITION INDIA' Severely malnourished two-year-old girl Rajni is weighed by health workers at the Nutritional Rehabilitation Centre of Shivpuri district in the central Indian state of Madhya Pradesh February 1, 2012. India has failed to reduce its high prevalence of child malnutrition despite its economy doubling between 1990 and 2005 to become Asia's third largest. A government-supported survey last month said 42 percent of children under five are underweight - almost double that of sub-Saharan Africa - compared to 43 percent five years ago. The statistic - which means 3,000 children dying daily due to illnesses related to poor diets - forced Prime Minister Manmohan Singh to admit last month that malnutrition was "a national shame" and was putting the health of the nation in jeopardy. Picture taken February 1, 2012. REUTERS/Adnan Abidi (INDIA - Tags: HEALTH SOCIETY POVERTY TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Een ernstig ondervoed meisje van twee jaar oud wordt gewogen in een lokaal centrum in het Indiase district Shivpuri waar extra voeding wordt verstrekt door hulpinstanties. De Indiase regering publiceerde vorige maand een overzicht, waaruit bleek dat het percentage kinderen van beneden de vijf jaar dat te licht is voor hun leeftijd sinds 2007 nauwelijks is gedaald: van 43 procent tot 42 procent.

Naar verhouding steekt India daarmee zelfs slecht af bij de meeste landen in zwart Afrika, ondanks zijn veel sterkere economische groei de laatste jaren dan in die landen. Dagelijks sterven er zo’n 3.000 kinderen in India, mede doordat ze verzwakt zijn door ondervoeding.

Premier Manmohan Singh erkende onlangs dat het om een „nationaal schandaal” ging. Vooral in plattelandsdistricten als Shivpuri, die nauwelijks meedelen in de economische opbloei van India is chronische ondervoeding een groot probleem.

De huidige regering, die wordt geleid door de Congrespartij, had zich wel ten doel gesteld het platteland meer economische impulsen te geven, maar daarvan is tot nu toe weinig terecht gekomen. Andere partijen hopen hieruit munt te slaan bij de regionale verkiezingen die deze maand worden gehouden, onder meer in de arme deelstaat Uttar Pradesh (circa 200 miljoen inwoners).

De internationale hulporganisatie Save the Children schatte deze week in een rapport dat in totaal een half miljard kinderen wereldwijd achterblijft in fysieke en geestelijke ontwikkeling als gevolg van ondervoeding. Die wordt in de hand gewerkt door sterk gestegen voedselprijzen.

Juist in de eerste twee jaar na hun geboorte is het van het grootste belang dat kinderen voldoende te eten krijgen en dat die voeding van goede kwaliteit is, omdat ze in die levensfase een sterke groei kennen in hun lichaam en in hun hersenen. Als die groei achterblijft, kan de schade blijvend zijn.

Ook de cijfers van ondervoeding in Afrika blijven ontstellend. Volgens het rapport zijn bijna twee op de vijf kinderen (60 miljoen) op het continent onvolgroeid. De gemiddelde oogst van de belangrijkste graangewassen is een derde minder dan in Azië. De Britse regering schat dat er tussen de 50.000 en 100.000 mensen om het leven zijn gekomen tijdens de hongersnood vorig jaar in Somalië. De meeste waren kinderen.

De hongersnood in Somalië is voorbij, maar nu dreigt weer massale honger en ondervoeding in de landen van de Sahel – Burkina Faso, Tsjaad, Mali, Mauretanië en Niger. Dat verklaarden de Verenigde Naties vorige week. (AP, Reuters)